Германия възнамерява да разположи дългосрочно още 4000 военнослужещи на територията на съюзника от НАТО Литва, за да помогне за укрепването на източния фланг на алианса, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от ДПА.

„Германия е готова да разположи дългосрочно силна бригада в Литва“, каза Писториус на пресконференция във Вилнюс.

Министърът посочи като условие, за да се случи това, в Литва да бъде изградена необходимата инфраструктура за пребиваването на войниците от Бундесвера и осигуряване на възможности за провеждане на учения.

Писториус е в Литва, за да присъства на съвместно учение на литовската и германската армия. За участие в маневрите Германия изпрати 1000 войници и 300 танка от 41-ва механизирана пехотна бригада „Форпомерн“ („Предна Померания“). По време на учението ще се отработва защита на източния фланг на НАТО. Полигонът, на който ще се състои то -  Пабраде - се намира на по-малко от 200 км от руския анклав Калининград, отбелязва ДПА.

Освен Писториус маневрите ще наблюдават генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и постоянните представители в Северноатлантическия съвет, най-важния орган за вземане на решения на алианса. Ще присъстват и литвоският президент Гитанас Науседа и министърът на отбраната Арвидас Анушаускас.

Литва, която граничи с Русия и Калининград, многократно е настоявала Германия да разположи свои бойни части на нейна територия. През юни миналата година Берлин обеща да поддържа в готовност пълноценна бригада, която да може да защити Литва, в случай на нападение.

Досега Берлин се противопоставяше на разполагането на по-голямата част от бригадата на литовска територия и настояваше, че в случай на нужда тя ще може бързо да бъде прехвърлена в Литва от базите в Германия.

Сега в Литва е разположен само командният пункт на бригадата, който е в състав от около 20 души. Те са дислоцирани в литовския град Рукла.

Останалите сили на бригадата са разположени на различни места в Германия. В Литва има и други германски военнослужещи, но те са дислоцирани там като част от бойна група на НАТО под германско командване.

Междувременно британското министерство на отбраната съобщи, че досега е подговило 17 000 украински военнослужещи с малък или никакъв боен опит, които са преминали най-малко пет седмици обучение за боравене с оръжия и оказване на първа помощ.

Обучението на украински военни пилоти на изтребители Ф-16 вече започна, съобщи днес датското правителство и добави, че изваждането от употреба на остарели американски изтребители се изтегля напред с две години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Украинските пилоти трябва да преминат обучение в продължение на 6 до 8 месеца, преди да се извърши възможно даряване на датски изтребите Ф-16, посочи датският министър на отбраната Троелс Лун Поулсен пред датската телевизия Де Ер.