Коалиционно споразумение между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да се подписва. Това заяви Лена Бориславова на влизане в парламента, където се проведе среща на двете най-големи парламентарни сили.

В края на миналата седмица от "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха от ГЕРБ да се подпишат под 7 точки, с които да се гарантира, че няма да има отново плаващи мнозинства с ДПС и "Възраждане", както и устойчивостта на реформите.

На това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че иска да има коалиционно споразумение.

Бориславова уточни, че на срещата двете формации обсъждат само общата законодателна и управленска програма, както и конституционните промени.

"Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формиране на правителството. Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди по малко от три седмици. Така че аз се надявам да се върнем към този формат и към това, което договорихме тогава.

Не говорим за коалиционно споразумение, защото между двете сили няма доверие и то не може да се преодолее просто по този начин.

Това, което искаме ние е да има механизъм, с който да се ангажират парламентарните групи, за да може да има стабилни мнозинства, които да осигурят безпроблемна работа на кабинета за тези неща, за които вече сме постигнали съгласие", заяви Бориславова.

От ПП-ДБ очакват гаранции, че ГЕРБ няма да използва плаващи мнозинства, както стана при приемането на антикорупционния закон, при гласуването на старта на процедурата по избор на членове на три регулатора и др.

"България трябва да има редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си едно стабилно парламентарно мнозинство. В противен случай то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на "Възраждане" и ДПС, каквито бяха примерите от миналата седмица", посочи Лена Бориславова.

Комитет по трудоустрояването

Дали срещата днес е довола до нещо ползотворно обаче така и не стана ясно. От ГЕРБ запазиха хладен, даже критичен тон.

"Съставът на участващите в тази среща ни изненада много. Нямаше депутати или лидери на партиите в коалицията ПП-ДБ, а участие взе Лена Бориславова. Срещата продължи 20 минути. За нас на дневен ред е лидерската среща, а на тази среща присъстваха лица, които дори не са депутати. Отговорност се носи от лидерите с подписи.

Правителството на ПП-ДБ все още няма канидати за областни управители, не са назначени всички зам.-министри, Министерски съвет си взема някаква решения и ние смятаме, че не можем да носим отговорност за тези политики. Фактите са такива - МС и министрите вземат решения за своите действия. Мен никой не ме е питал дали съм съгласна някой да заеме поста на ръководител на държавна агенция или приходна агенция. В този смисъл решенията не се вземат заедно и това е причината за сътресенията", заяви след края на срещата председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от Нюз бг.

А Томислав Дончев допълни:

"Много не ми се иска правителството да се превръща в някакъв комитет за трудоустрояване, както изглежда на моменти. Овластяването на ярки партийни фигури няма да доведе до стабилност."

И затвърди тезата на ГЕРБ: "Отново ще повторя, че трябва да е ясно кой носи отговорност и това ще се реши чрез подписването на коалиционно споразумение. Иначе това правителство ще работи трудно и няма да има резултати."