Трябва да има коалиционно споразумение, да има документ.

Това поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща в събота с кметове на партията си във Велико Търново. Вчера от ПП-ДБ поставиха 7 условия, за да продължат да взаимодействат с ГЕРБ като се разбра, че при продължаващо напрежение и гласуване на първата политическа сила с партии като ДПС и "Възраждане" може да се стигне и до оставка на кабинета.

"Имаме декларация между Габриел и Денков и я спазваме. Назначиха си министрите и зам.-министрите без да ни питат. (Премиерът Николай Денков вчера специално подчерта, че всяка кандидатура на зам.-министър и съответно на областен управител минава през Мария Габриел, а тя търси съгласие и от ГЕРБ. Затова и назначенията в т. нар. втори ешелон ставали по-бавно - бел. ред). Надолу поголовно подменят всичко, без това да е описано в декларацията. И ни поставят 7 нови условия. Защо? Или сядаме и подписваме коалиционно споразумение с описано всяко едно нещо, другото е Сърдитко Петко... (празна му торбичка е краят на поговорката- бел. ред)", обяви той. 

Не можело да продължи без коалиционно споразумение - "всичко останало, ако не е нашето, значи е лошо. Ако не се съгласите с нас, значи сте с ДПС и "Възраждане".

Трябвало да има повече компромиси и от двете страни, повече "да", продължи Борисов. След което обвърза сложната международна обстановка с разминаванията между двете първи сили по отношение на кадровите решения в български регулатори. В петък при отсъствието на групата на ПП-ДБ в зала набързо бяха приети правилата за номинации, като се върви към спешни смени в БНБ, НЗОК и Сметната палата.

Той навърза в смислов ред  "сложна международна обстановка, война, Каховка, която излива водите си в Черно море" и регулаторите.

"В тази ситуация трябва да гласуваме за приемане само на кандидати на ПП-ДБ за регулаторите. Ей това е желанието. И ако случайно си позволим да дадем ние кандидат, той трябва да е омаскарен, съответно и партията ни. А те имат право... Когато се опитват да ги сриват, казват, че става това, защото били близо до нас", разясни Борисов.

Имаше и конкретни примери, като Борисов остана последователен в изнасянето на лични разговори.

"Говорих с министъра на спорта, той не иска зам.-министър от ГЕРБ. Обадих се да го попитам защо е казал, че може да приеме максимум съветник от нашата партия. Той ми отговори, че е защитил дипломна работа и бил обещал неговата ръководителка да стане зам.-министър. Заявих му, че ще настоявам за зам.-министър от ГЕРБ, а той каза, че ще си подаде оставката. Аз му отговорих, че го окуражавам да го направи. Говорих с (Кирил) Петков, а той каза, че Илиев бил много добър автомобилен състезател. А ние направихме най-много детски площадки, физкултурни салони, инвестирахме най-много в спорт", преразказа той в свой прочит.

От ПП узурпирали цялата власт

Последва вече наложил се от последните дни в изказванията на лидера на ГЕРБ извод, който той неизменно прави:

"От ПП узурпираха цялата власт. Решиха, че могат да командват нашата партия и парламента, че могат да се сбият и с президента. Ние не сме съюзници в истинския смисъл на думата, нямаме подписано такова нещо. Искаме реформа на службите, но не шеф да е техен депутат, каква реформа е това", добави той.

 ГЕРБ искала да успокои държавата, по неговите думи.

"Хората искат да се работи, нещо да се случва. Нашият закон за КПКОНПИ беше подкрепен от 160 депутати, техният от никой - и те се разсърдиха", повтори друга известна теза Борисов.

"Вкарахме България в чакалнята на еврозоната, активен участник в това беше и шефът на БНБ Димитър Радев, затова искаме да остане още един мандат, защото се е доказал. От ПП се разсърдиха", продължи той по отношение на необходимостта от избор на нов гуверньор на БНБ заради изтекъл мандат на сегашния.

Оттук Борисов подхвана и темата за "Възраждане" и референдума за еврото. Оказа се, че и тук той има готово решение.

От "Възраждане" не били страшни

Лидерът на ГЕРБ доста подробно разясни и темата за отношенията с "Възраждане" - оттам по думите му не били "страшни".

"Не знам защо (ПП и ДБ - бел. ред.) изпитват такъв ужас от "Възраждане". Те не са страшни. Ще станат, ако почнат с административни методи да ги спират", каза той.

Той обяви и как щял да се реши въпросът с искания от партията на Костадин Костадинов референдум за еврото. Те не били против еврото, разясни Борисов, а само слагали срок 2043 г. Парламентът можел да променя срока във въпроса - и щял да сложи 2024 г., от Борисов да мине, можело и първи януари 2025 г. И така щял да се постигне компромис по темата. И заключи: "Ето това може да обедини 240 депутати".

"Хората чакат ГЕРБ да се върнат реално в управлението", обяви Борисов в края на изложението си като надълго се хвали за успехите от управлението на партията си пред избраната партийна аудитория и общински кметове на ГЕРБ като подготовка на предстоящата кампания за местните избори.

Имаше хвалебствия за жертвата на Мария Габриел, която оставила хубавия, макар и напрегнат живот в Брюксел, за да дойде на калния терен на българската политика.