Пригожин също като Путин е роден в някогашния Ленинград. През 1977 г. завършва спортно училище-интернат. Тренира ски бягане, а треньор му е неговият доведен баща - треньорът по ски Самуил Фридманович Жаркой.

На 29 ноември 1979 г., когато Евгений е на 18 години, Куйбишевският съд в Ленинград го осъжда на 2 години условно за кражба, а през 1981 г., когато Пригожин е на 20 години, Ждановският съд на Ленинград го осъжда на 13 години лишаване от свобода по членове "кражба", "грабеж", "измама" и "въвличане на непълнолетен в престъпна дейност и проституция". През 1988 г. е помилван, а през 1990 г. е освободен от наказателната колония.

След затвора Пригожин завършва Ленинградския химико-фармацевтичен институт като фармацевт-провизор. Самият той обаче признава в интервюта, че всъщност не се е дипломирал.

След края на Съветския съюз той започва да продава хотдог. През 1993 г. става управител на веригата супермаркети „Контраст“. До 1995 г. веригата се разраства до 10 магазина. През 1995 г. Пригожин открива бар-магазин Wine Club на остров Василиевски.

След това започва възходът му: неговият луксозен ресторант "Старата митница" на брега на Нева в Санкт Петербург се превръща в място за срещи на свръхбогатите - а самият той става приятел на Путин.

Разширява ресторантската си мрежа, получава държавни поръчки за милиарди чрез своята компания "Конкорд", например строителни поръчки за армията, която има цели обекти, построени от приятели на Путин. И още: "Конкорд" взема единствения договор за кетъринг на цялата руска армия и на много руски училища - обща стойност: над 2 млрд. евро годишно.

В същото време корпорацията на Пригожин за милиарди долари включва и фабрики за тролове, от които пропагандата на Путин се разпраща по целия свят в социалните мрежи. Това означава, че стотици платени интернет тролове заливат социалните медии в страната и чужбина с коментари на омразата срещу руската опозиция и с фалшиви съобщения. В САЩ срещу него се води разследване за намеса в американските избори.

Междувременно Пригожин изгражда частна армия. "Групата Вагнер" се бие в полза на Русия в около 30 държави. Сред тях са Сирия, не малко страни в Африка, но преди всичко Украйна. Бивши наемници разказват за ужасяващи военни престъпления, извършени от групировката по тези места.

Пригожин води изключително луксозен начин на живот: частен самолет, яхта за милиони долари и няколко свръхскъпи вили - една от тях на Черно море в природен резерват, където официално е забранено да се строи. Дъщеря му Полина се омъжи преди години на един от най-изисканите адреси в Санкт Петербург. В дворец, построен някога от царското семейство Романови.

Луксозният живот може да приключи след призива за преврат. Руската прокуратура вече започна разследване за "въоръжено въстание". Руската служба за вътрешно разузнаване ФСБ обвини Пригожин, че е призовал към "гражданска война", и прикани наемниците му да заловят шефа си.

Не е ясно също така колко голямо е влиянието на Пригожин в обкръжението на Путин. Но той не се притеснява да се изправи срещу военните и министерството на отбраната, както показва примерът със Соледар. В средата на януари той обяви, че хората му са превзели Соледар - този малък град близо до Бахмут в Източна Украйна, известен с огромните си залежи на сол. Там бръснатият Пригожин позира в бойна екипировка сред верните си наемници в солната мина и заяви, че са я превзели без помощ. Въпреки че президентската канцелария похвали "героичните самоотвержени действия" на бойците в Соледар, министерството на отбраната приписа победата на собствените си войски. Пригожин реагира гневно, като се оплака, че руските служители не отдават достатъчно уважение на неговите части. Само няколко часа по-късно министерството отговори с "уточняващо изявление", в което призна, че бойците на Вагнер са превзели Соледар със своите "смели действия". Пригожин незабавно награди бойците си с медали, отбелязващи "превземането на Соледар".

Пригожин обаче си навлече и подигравки за това. Игор Гиркин, националист и бивш офицер от разузнаването, помогнал за разпалването на войната в Донбас през 2014 г., обвини Пригожин, че небрежно се отнася към живота на хората си. Гиркин също така осмя Пригожин за това, че е наградил с медали за превземането на "голямо село". Освен това, според него, Валерий Герасимов, който беше назначен за главнокомандващ на войските в Украйна в средата на януари, е заплаха за Пригожин. Герасимов е съюзник на Шойгу и ще предотврати всякаква съпротива срещу министъра. Само пряка намеса от страна на Путин може да спаси Пригожин, смята Гиркин. Ако това не се случи, "Пригожин ще бъде изхвърлен както от политическата, така и от военната арена".

Според руски източници групата "Вагнер" вече има военни и минни договори в Африка. Въпреки това зависи от договорите за кетъринг за държавните институции.

„По същество той е частен бизнесмен, който е силно зависим от това как са структурирани отношенията му с властите“, казва Татяна Станоева, основател на аналитичната фирма R.Politik. "Това е много уязвима позиция."

Путин многократно е заявявал, че групата "Вагнер" не представлява държавата. Той обяви, че тя не нарушава руските закони и има право да работи навсякъде по света, за да популяризира "бизнес интересите си".

Първоначално силите на Вагнер са съставени от ветерани от руските въоръжени сили. Правителството е позволило на Пригожин да набира осъдени и да ги оборудва с танкове, самолети и системи за противоракетна отбрана - безнаказано в замяна на военна служба. Според оценки на САЩ около 40 000 мъже, някои от които осъдени за тежки престъпления, са се наели при Пригожин. В началото на януари първите бяха освободени след шестмесечното си назначение.

"Не пийте прекалено много, не взимайте наркотици и не изнасилвайте жени", казал им Пригожин.

Никой не знае колко от вербуваните осъдени са оцелели след войната. Според украински наблюдатели те често са зле обучени и бързо изпратени на фронта - като пушечно месо. За това, че бойците на "Вагнер" са безмилостни към собствения си народ, може да свидетелства едно видео, публикувано миналата година. В него се твърди, че се вижда как дезертьор е бил убит с чук.