Премиерът Николай Денков видя днес връзка между промяната в поведението на ГЕРБ и смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов.

"Първото, което направихме, беше да подготвим законодателна програма. Истинската причина за напрежението днес е, че след смяната на Гешев със Сарафов, имаме рязко отклоняване от тази законодателна програма, която бяхме приели. Много се надявам да се успокоят страстите",  каза той в коментар за рязкото изостряне на тона между първите две сили в НС.

"Ако проследите как се разви динамиката на отношенията между двете групи в парламента (ТЕРБ-СДС и ПП-ДБ), ще видите, че това стана някъде по времето, когато беше сменен Гешев със Сарафов", уточни още Денков.

Той отхвърли обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че коалицията ПП-ДБ извършва сама всички кадрови назначения в изпълнителната власт. По думите му всяко назначение на зам.-министър и на областен управител се обсъжда с Мария Габриел.

"Не е вярно, че има проблем с кадровите назначения. Знаете как беше съставен този Министерски съвет, колко дни прекарахме заедно с ГЕРБ в стаята на Росен Желязков, за да получи този състав одобрение. Спомняте си, че половината членове на МС бяха сменени спрямо първия състав. В момента, когато обсъждаме зам.-министрите, всички ги съгласуваме с Мария Габриел. Да, става по-бавно, да, тя ги обсъжда с хората от ГЕРБ. Но никой няма право да казва, че ГЕРБ не участва в този процес. Ако ГЕРБ не участваше, зам.-министрите щяха да бъдат назначени още преди седмици. Същото се отнася и за областните управители. Така че това твърдение не е вярно", реагира премиерът.

За бъдещето на правителството той каза:

"В МС през цялото време имаме добра кооперация с министрите, включително с Мария Габриел. Работата тръгна на много бързи обороти, видяхте как бързо реагирахме на наводненията, чухте енергийния министър днес. МС си върши работата."

След което наблегна, че всичко това има смисъл само ако има координация с НС, ако върви законодателната програма.

Той се върна и към темата на деня - за приемането на процедури за избор на шефове на регулатори, в частност за БНБ, НЗОК, без предварително съгласуване между ГЕРБ и ПП-ДБ, като наблегна, че в случая се вижда взаимодействието на ГЕРБ с ДПС и "Възраждане". Напрежението по темата доведе днес и до отказ на групата на ПП-ДБ да влезе в зала.

Според Денков, докато правителството назнава след съгласуване зам.-министри и областни управители, това не се случва спрямо регулаторите.

"Няколко дни след смяната на Гешев със Сарафов, какво беше - сглобката, започна да се пропупква. Сглобката означава да намерим консенсусни лица, включително и за регулаторите. Така че, загубвайки процеса, който ни доведе дотук, създаваме огромен риск да се разпадне цялата структура", добави той.

"Изведнъж се оказва, че целият този план с 20-те законопроекта, който е заложен, в момента е на трупчета", добави премиерът.

За избора на Сарафов той отбеляза: "Ясно казвам, че ако търсим промяна в правосъдната система, няма как да сложим лица от близкото обкръжение на Гешев и да очакваме промяна".

На въпрос защо не е бил създаден коалиционен борд, каквато заявка имаше, на който да се уточняват всички тези въпроси, създаващи напрежение, Денков отговори:

"Коалиционният борд беше част от ангажимента, който поеха от ГЕРБ. Това се отнасяше и за регураторите. Преди да се отворят процедурите за кандидатстване, лицата да са минали през борда, през някакъв процес, преди да влязат в зала." 

Сега обаче това се случвало без съгласуване с ПП-ДБ.

"ГЕРБ с подкрепата на ДПС и "Възраждане" внесе тези процедури за обсъждане, предотвратявайки  възможността да се направи бордът. Това, което предлагам на двете групи, е да се върнат към борда. Трябва да го има, да бъдат обсъдени номинации и след това да бъдат задвижени процедурите, за да се гарантира, че няма да има случайни лица", добави Денков.

За обвиненията на Радев: България е парламентарна република, да напомня

Премиерът за пореден път коментира и обвинения на президента Румен Радев, свързани с военната помощ за Украйна. Радев този път направо обяви, че кабинетът тласка България към война.

"България е парламентарна република, трябва да напомня. В нашите действия ни стриктно спазваме решенията на Народното събрание", каза Денков.

Той отново припомни и че единствената гаранция за сигурността на страната ни е членството в НАТО.

"Войната си е там, където си е. Има единствена гаранция за защита на България - НАТО. Държави, които не са членове на пакта, всяка от тях има големи проблеми. Но по-малки държави като балтийските нямат такима проблеми, защото са членове на пакта. Когато има общо решение, това означава България да бъде пълноправен член на това решение. Нека го илюстрирам по-образно - искаме в момента да седим и да гледаме как бият някой до нас, но ако някой нас тръгне да ни бие, очакваме да ни защитят. Няма как да стане - част сме от тази обща сигурност", каза той.

Денков напомни и друго - че служебните правителства, назначени от Радев, също са изпращали военна помощ за Украйна. Като определи сегашната серия от нападки от страна на президента като "медийна атака".

"Още нещо - служебното правителство изпращаше също военна помощ. Това, което подготвяме, е подобно на пакетите от времето на служебното правителство. Така че всичко това е една медийна атака, която няма общо със същината", добави премиерът.