Скандирания, обиди, късане на плакати, хвърляне на предмети и нападане на обикновени граждани - това бе резултатът от опит да се прожектира белгийският филм "Близо" във Варна вчера. Отново хомофобската акция е на крайнодесни агитки и привърженици на ПП "Възраждане".

Лентата, оценена с Голямата награда в Кан, излъчвана в цяла Европа и вече над 10 пъти у нас, разказва за две момчета на 13 години, много близки приятели, които обаче спират да си играят заедно, след като съучениците им ги подиграват, че са гейове. Едното момче започва да страни от другото, което в крайна сметка се самоубива. Във филма няма никакви сексуални сцени между двете деца, всъщност дори не е налице и хомосексуална връзка.

Това обаче не спира симпатизантите на "Възраждане" да го определят като "педофилски" и да провеждат серия от агресивни атаки срещу кина, които го излъчват. Това се е случило снощи и във "Фестивален и конгрес център" във Варна.

Зрителите са били посрещани, обиждани, замеряни от агресивни националисти. На кадри в социалните мрежи се вижда и как някои са блъскани, късани са плакати. Група полицаи спира тълпата хомофоби да влезе в киното, но в крайна сметка прожекцията е отменена. 

Както става ясно от местни медии, протестът е организиран от "Възраждане" и за него се е знаело поне ден по-рано. От организационния комитет на "София Прайд" осъжда атаката и отбелязва:

"Отговорността за този развой на събитията е на Областната дирекция на вътрешните работи, която не противодейства на вербалната и физическа агресия, както и на кмета на община Варна, който бездейства да упражни правомощията си да прекрати протеста, съгласно нормите на Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Призоваваме правителството и местната власт, както и Районна прокуратура – Варна, да вземат незабавни мерки срещу това нетърпимо за правовата държава насилие и грубо нарушаване на основни човешки права. Българските власти дължат защита на мирните събрания и дължат да противодействат на дискриминационното насилие, включително на основата на сексуална ориентация."

Преди две седмици по подобен начин се разви първият опит за прожекция на филма в столичното кино "Одеон", тогава част от културната програма на "София Прайд". Полицаите дори поздравяваха симпатизантите на "Възраждане" и изтикаха жена, нападната от тях встрани от входа на киното. Дни по-късно се проведе втора прожекция, с много по-голямо полицейско присъствие и гост - посланика на Белгия. На втората прожекция хората на Костадинов не се появиха.