Над половината българи - 58% - считат, че алкохолът в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила.

Това сочи онлайн проучване сред 407 активни шофьори от градското население, между 18 и 65 години, дело на BluePoint, по поръчка на "Каменица" АД, по случая 15-ата годишнина на кампанията "Алкохолът е лош шофьор". 

Едва 20% подкрепя 0.2-0.5 промила като допустима граница, каквато в Бългрия 50,4% от анкетираните смятат, че е. Според 84% карането в нетрезво състояние е втората основна предпоставка за ПТП, след нарушаването на правилата за движение - посочено от над 90%. Манталитетът на хората (73,2%) и лошите пътища (65,8%) са следващите водещи причини.

Проучването бе представено на специално събитие за медии и партньори на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, на което присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи (МВР) чрез отдел „Пътна полиция“, Български Червен кръст (БЧК) и Съюза на българските автомобилисти (СБА), както и корпоративни партньори на кампанията и представители на мото общности от столицата като заинтересовани страни в борбата срещу шофирането в нетрезво състояние. 

74% от анкетираните не консумират никакъв алкохол, когато са с кола. Близо 90% определят себе си като "шофьор за пример", само 10,1% си признават, че със сигурност не са такъв шофьор. Любопитно е, че 43% познават поне един шофьор с отнета книжка за каране под влиянието на алкохол.

66,1% предпочитат сокове и безалкохолни, когато очакват да шофират, а 20,6% избират безалкохолната бира.

"Тази година добавяме сред продуктите си още напитки без алкохол в съдържанието, с което се превръщаме в компанията с най-разнообразно портфолио от безалкохолни бири. Всяка една от тях е реално и практично решение за всички, които не искат да се лишават от любимото си питие, в моментите, в които не е подходящо да консумират алкохол", каза Радостина Хаджийска, директор „Правни и корпоративни въпроси“ в „Каменица“ АД на събитието.

Респондентите споделят, че избягват да се качват в колата на човек, за когото знаят, че е употребявал алкохол, като едва 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при познат, който е консумирал едно питие.

Сред партньорите на „Алкохолът е лош шофьор“ от тази година са и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, компаниите „Red Zone” и “Top Rent-a-Car”, както и Сдружението на жените мотористи в България, BG Riders и „Безопасно с мотор на пътя“.