Шведски апелативен съд призна италианския хирург Паоло Макиарини за виновен в утежнено посегателство заради имплантиране на изкуствени трахеи на трима пациенти, които впоследствие починаха, и го осъди на две години и половина затвор, съобщи Ройтерс.

Бившият хирург в университетската болница "Каролинска", която е към института, присъждащ Нобеловата награда за медицина, е обвинен, че през 2011-2012 г. е извършил експерименталната процедура на трима души, които по-късно са починали. 

Окръжен съд през 2022 г. го призна за невинен за утежнено посегателство - и в трите случая, и за виновен за причиняване на тежка телесна повреда в четвърти случай, като постанови условна присъда. Но днес Апелативният съд в Свеа обяви, че го е признал за виновен и по трите дела.

"Апелативният съд осъжда хирурга на лишаване от свобода за срок от две години и шест месеца за трите случая ", се казва в изявлението.

През 2011 г. Макиарини стана световноизвестен, когато обяви, че е извършил първата в света трансплантация на изкуствена трахея, създадена от собствени стволови клетки на пациента върху пластмасова основа.

Италианският хирург оперира осем души от 2011 г. до 2014 г., включително трима в болницата на института "Каролинска" в Стокхолм. От пациентите му оцелява само един, след като изкуствената трахея, проектирана и имплантирана от лекаря, е отстранена с операция в Русия през 2014 г.

И тримата пациенти, лекувани в Швеция, умират, въпреки че не е установена пряка връзка между техните заболявания и операциите.  

По време на съдебния процес Макиарини заяви, че експерименталните лечения са резултат от "екипни усилия", които са били подробно обсъдени и предварително решени с ръководството. Той изтъкна пред съда, че е искал да спаси човешки живот, информира БТА.