В Лондон днес започна двудневна международна донорска конференция за възстановяване на Украйна. Европейският съюз, представен от председателката на своята Комисия Урсула фон дер Лайен, пое ангажимент да поеме почти половината от най-спешните разходи за възстановяването.

ЕС ще финансира помощта за Украйна под формата на грантове, кредити и също - за сметка на замразените руски активи, каза Фон дер Лайен на конференцията. Така обединена Европа се надява да покрие 45 на сто от всички потребности на Украйна от финансиране на възстановяването ѝ до 2027 година, каза тя.

"До 2027 г., оставащият украински фискален дефиит е около 60 милиарда евро. Нуждите за бързо възстановяване са около 50 милиарда евро. Това прави общо 110 милиарда евро до 2027 г., които не са покрити. Следователно, вчера аз предложих на държавите членки на ЕС да покрият 45% oт този недостиг –  т.е. общо 50 милиарда евро за Украйна", каза Фон дер Лайен в изказването си на конференцията.

Вчера Комисията поиска от държавите членки допълнителни 66 милиарда евро за актуализация на седемгодишния бюджет на Съюза, които включват споменатите 50 милиарда евро за Украйна. Фон дер Лайен посочи в обръщение към националните столици, че извънредните международни обстоятелства като войната в Украйна, помощта за нея и преодоляването на последствията ѝ за европейската икономика налагат извънредни разходи.

Украйна се надява да привлече до 40 милиарда долара финансиране за първата част от така наречения "Зелен план Маршал" за възстановяване на икономиката си. Това е заявил пред Ройтерс Ростислав Шурма, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, преди началото на днешната среща в Лондон.

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара (376 милиарда евро) - три пъти повече от брутния й вътрешен продукт. След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. чуждестранни съюзници са осигурили 59 милиарда долара за финансови нужди на Украйна.

САЩ ще предоставят помощ от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда евро) за икономиката на Украйна, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции.

"Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, за да помогнем на Украйна да се възстанови: да възстанови тя живота на хората, да възстанови страната, да възстанови бъдещето си", заяви Блинкън на конференцията в Лондон, посветена на възстановяването на Украйна.

Той подчерта, че целта е да се предостави на Украйна възможност "да процъфтява като сигурна, независима държава, изцяло интегрирана с Европа, свързана с пазарите по света".

"Ще инвестираме 520 милиона долара, за да помогнем на Украйна да промени енергийната си система", добави държавният секретар на САЩ.

657 милиона ще бъдат използвани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура.

Около 100 милиона долара ще се използват за дигитализиране на украинските митници и други системи "за увеличаване на скоростта и намаляване на корупцията, а 35 милиона - за помощ за украинските предприятия чрез финансиране и застраховане.

Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда долара икономическа помощ и помощ за развитието на Украйна, които Вашингтон вече е предоставил, подчерта Блинкън. Той обаче отбеляза, че "само частният сектор може да мобилизира необходимото ниво на инвестиции, за да отговори на огромните нужди на страната".

Водещият американски дипломат също така подчерта, че Русия ще трябва да плати за щетите, причинени от нейната агресия в Украйна.

"Русия е отговорна за разрушаването на Украйна. И Русия ще трябва в крайна сметка да понесе цената за възстановяването на Украйна", заяви Блинкън.

Британският премиер Риши Сунак обяви нова застрахователна рамка по риска "война", която би трябвало да помогне на компаниите да инвестират в Украйна, предаде Ройтерс. 

"Това е огромна стъпка към подпомагане на застрахователите да подкрепят инвестиции в Украйна, като се отстрани една от най-големите бариери и се осигури на инвеститорите увереността, от която се нуждаят, за да действат", каза премиерът в началото на втората конференция за възстановяването на Украйна, която започна днес в Лондон.

Украинският премиер Володимир Зеленски заяви, че е необходимо да се премине "от споразумение към реални проекти" за възстановяването на страната. 

На конференцията присъства украинска делегация, която "ще представи конкретни неща и ние предлагаме да ги направим заедно по време на моята обиколка", каза държавният глава, който се включи в конференцията чрез видеовръзка.

Европейската комисия изплати € 1,5 млрд. на Киев

Европейската комисия изплати 1,5 милиарда евро макрофинансова помощ на Украйна, която е част от общия пакет от 18 милиарда.

Средства са предназначени да помогнат на страната да продължи да изплаща заплати и пенсии, както и да поддържа работата на болници, училища и за подслон за разселени хора. Плащането е извършено, след като в края на април ЕК е установила, че Украйна бележи задоволителен напредък при прилагането на договорените условия на политиките и отговаря на изискванията за гарантиране на прозрачна и ефективна употреба на средствата.