От втори опит делото за смъртта на тв журналиста Милен Цветков мина и през Върховния касационен съд.

Както Клуб Z писа, заболяване от COVID на Кристиан Николов му попречи да присъства на първото заседание. А той държи да упражнява защитата си лично.

До момента две съдебни инстанции осъдиха младия шофьор на 9 години затвор за катастрофата, при която загина тв журналистът.

И прокуратурата протестира тази присъда, и защитата я обжалва.

И пред последната съдебна инстанция страните продължиха спора си - дали Николов, който предизвика катастрофата, в която загина Милен Цветков след употреба на наркотици, шофирайки с висока скорост и преминавайки на червен светофар, е действал при евентуален умисъл или по непредпазливост. 

Представителят на държавното обвинение и процесуалните представители на наследниците на Милен Цветков поискаха Николов да бъде признат за виновен, че е причинил смъртта на журналиста при евентуален умисъл. Защитата на подсъдимия поиска делото да бъде върнати за ново разглеждане, за да бъде намалено наказанието на Кристиан Николов, предаде БНР.

"Днес тук няма членове на семейството на Милен Цветков. Но искам да се извиня. Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир", заяви Николов пред магистратите. 

"След катастрофата направих всичко възможно да съхраня живота му. След 19 април 2020 г. моят живот не е същият, както и този на семейството ми. Аз не съм самоубиец, нито ми е безразлично за човешкия живот, независимо дали за моя, за този на пътниците, или другите водачи", каза още Николов.

Той подчерта, че след инцидента не е избягал и не се е укрил (това бе и възлов момент от пледоариите на защитата през време на целия процес - както и твърденията, че младежът е опитал да помогне и да даде вода на жертвата, б.р.). И помоли магистратите за снизходителност при определяне на присъдата.

ВКС трябва да вземе решение по делото до два месеца, но срокът е само инструктивен.