Апелативна прокуратура-София е внесла протест пред ВКС срещу присъдата от 9 години затвор на Кристиан Николов за катастрофата, при която уби Милен Цветков.

Както е известно, на Великден през 2020 г. младият мъж блъсна колата на журналиста, чакащ на светофар. Установено е категорично, че Николов е бил под въздействие на няколко вида наркотици.

На фона на това прокуратурата внесе обвинение за престъпление не в условията на непредпазливост, а при умисъл.

Съдът обаче на две инстанции прие, че деянието е неумишлено.

Прокуратурата протестира присъдата и на 06.10.2022 г. в открито заседание на Апелативен съд-София, отново пледира срещу възприетата от съда форма на вина „по непредпазливост“, поиска преквалифицирането й в „при евентуален умисъл“, както и увеличаване на размера на наложеното наказание на 15 г. лишаване от свобода, напомнят от държавното обвинение.

Не се посочва какво ще е искането на обвинителите пред ВКС относно размера на присъдата.

Ето и съобщението:

Апелативна прокуратура-София внесе протест срещу потвърдената присъда за убийството на журналиста М. Ц.

Апелативна прокуратура-София внесе във Върховния касационен съд протест срещу потвърдената от втората съдебна инстанция присъда на Софийски градски съд спрямо К.Н., причинил смъртта на журналиста М. Ц. в катастрофа през април 2020 г. в София.

На 04.03.2022 г. СГС постанови 9 г. лишаване от свобода за извършителя на престъплението, както и лишаване от правото му за управление на МПС за срок от 10 г. Съдът прие, че деянието е извършено по непредпазливост, а не при евентуален умисъл, както пледира прокуратурата, и наложи по-лекото предвидено в закона наказание.

Прокуратурата протестира присъдата и на 06.10.2022 г. в открито заседание на Апелативен съд-София, отново пледира срещу възприетата от съда форма на вина „по непредпазливост“, поиска преквалифицирането й в „при евентуален умисъл“, както и увеличаване на размера на наложеното наказание на 15 г. лишаване от свобода. На 05.12.2022 г. апелативните съдии потвърдиха изцяло присъдата на Софийския градски съд.

Предстои Върховният касационен съд да насрочи разглеждане на внесения протест в съдебно заседание.