Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отказа си да даде ДНК-проба по "Барселонагейт". Според него казусът, част от който е спекулация, че е баща на детето на модела Борислава Йовчева, така й осигурил къща в Каталуня, се използва за политическите амбиции на доскорошния главен прокурор Иван Гешев.

"За чужди деца да давам проба - вие давате ли проба за вашите деца? Я, престанете! От последните 2-3 седмици за пореден път някой, който иска да прави политическа партия, започва да се занимава с Бойко Борисов, дори нарушавайки служебните си ангажименти, каза Борисов емоционално и гневно, обръщайки се към журналистка.

Всичко това, тези няколко седмици, беше да се направи основата на политическа партия. Гешев не закачи ДПС нито веднъж, а на мен и на Кирил Петков ни иска имунитетите."

Факт е, че Гешев през повечето време, докато вървеше процедурата по свалянето му, не казваше нищо за ДПС. Все пак малко преди да бъде окончателно свален, той спомена Делян Пеевски. Това бе припомнено на Борисов.

Той обаче продължи:

"Няма да си харча енергията да се обяснявам всеки ден по тези теми. По проучванията ГЕРБ пак е първа.

Нито съм избирал Борислав Сарафов, нито съм го виждал и чувал. Нито съм участвал в свалянето на Гешев".

Борисов коментира и изявлението на председателя на ДСБ Атанас Атанасов, че именно той и Пеевски са избрали Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор.

"Негово право е да говори глупости. И понеже ги говори, ние и днес им показахме. Ние всъщност не управляваме. Управляват ПП и ДБ. Ще върнем всичко в парламента.

Те избраха министри, зам.-министри. Не ни питат, тяхна работа, след 8 месеца ще е обратно. Всички комисии в парламента ще са наши и на другите политически партии, за да ги контролираме.

Контролът ще е в парламента през комисиите. Ангажиментът ни е към Кирил Петков да оглави комисия по европейски въпроси", каза Борисов.

Малко преди това самият той бе избран за член на външната комисия. По време на дебата преди този избор независимият депутат Радостин Василев се обърна към него с думите, че когато през миналата седмица се е създавала комисия по поисканите от прокуратурата имунитети, включително този на Борисов, той се е крил като "Зайко Байко".

"Зайко Байко? Кой е тоя Радостин? Руди Гела? Той иска да ми привлече вниманието, защото е незначителен. В България всяко изказване, ако не почне с Бойко Борисов, то не е изказване.

Две години и половина нас ни няма в управлението. И отново този Зайко Байко, той всява такъв страх, че просто се разтрепервам.

ГЕРБ е яка, силна, единствената направила нещо добро за България последните години. От времето, когато бях главен секретар, хората ме избират. Тогава се борихме с престъпността.

София беше една кочина, без парк, метро, шадраван, нищо, автобусите и трамваите бяха по-стари от мен.

Направих най-доброто председателство (на ЕС - б.р.) инфраструктура, пречиствателни станции. Айде да вземем на всички деца в София ДНК! И за вашите!"

С това Борисов, видимо изнервен, завърши изказването си, повтаряйки за пореден път аргументи за успехите на неговите управления. И отново връщайки се на въпроса за отказаната ДНК проба за "Барселонагейт".