"ОМВ Петром" и "Ромгаз" взеха окончателното решение да добиват газ по проекта "Нептун дийп" (Neptun Deep) в Черно море, съобщават румънските медии, цитирани от БТА. 

Първото производство е планирано за 2027 г. след общи инвестиции за развитие на проекта до 4 милиарда евро. Очаква се той да достави общ брутен обем от приблизително 100 милиарда кубически метра природен газ, който ще бъде разделен поравно между двамата партньори. 

“Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС и нетен износител на природен газ, укрепвайки сигурността на доставките”, се казва в прессъобщение на ОМВ Петром. Очаква се проектът да допринесе за 50% увеличение на оперативната печалба на компанията през 2030 г.

Периметърът на "Нептун Дийп" в Черно море е с площ от 7500 квадратни километра и се намира на разстояние приблизително 160 км от брега, във води с дълбочини между 100 и 1000 метра. 

От 2008 г. проучвателните дейности в периметъра на "Нептун дийп" включват две кампании за 3D сеизмично получаване и две програми за проучвателни сондажи. Първото откритие на природен газ беше направено през 2012 г. Общите разходи за проучване и оценка до момента възлизат на повече от 1,5 милиарда евро, отбелязва Диджи24.