Хънтър Байдън, синът на президента Джо Байдън, ще се признае за виновен в две федерални престъпления за умишлено неплащане на данък върху доходите, съобщи прокуратурата на Делауер, цитирана от Си Ен Ен.

Хънтър също така се е съгласил да сключи споразумение за решаване на дело в досъдебното производство във връзка с обвинение в притежание на оръжие от лице, което е употребяващо или пристрастено към незаконни вещества.

"Ен Би Си Нюз", позовавайки се на двама източници, съобщи, че прокурорът на Делауеър Дейвид Вайс се е съгласил да подкрепи постановяването на условна присъда на Хънтър за данъчните престъпления.

Вайс беше назначен на поста си от бившия президент Доналд Тръмп и му беше позволено да остане на тази позиция след избирането на Джо Байдън, за да продължи вече стартиралото разследване на сина на настоящия държавен глава.

Хънтър Байдън, който от години се бори със зависимости към наркотични вещества, не бе платил федерални данъци върху доходите за 2017 и 2018 г. Направи го през 2022 г.

"С обявяването на две споразумения между моя клиент, Хънтър Байдън, и прокуратурата на Съединените щати за окръг Делауеър, разбирам, че петгодишното разследване в Хънтър е решено", обяви адвокатът на подсъдимия Крис Кларк. "Хънтър ще поеме отговорност за двата случая на непредоставяне на данъчни плащания в срок съгласно споразумението за признаване на вината. Обвинението за огнестрелно оръжие, което ще бъде предмет на досъдебно споразумение и няма да бъде предмет на споразумението за признаване на вината, ще бъде заведено от правителството. Знам, че Хънтър вярва, че е важно да поеме отговорност за грешките, които е направил по време на период на смут и зависимости в живота си. Той очаква с нетърпение да продължи възстановяването си и да продължи напред".