В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от женски глас, който се представя като "Наталия". Репликата е една и съща:

"Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, от София ли сте?"

Когато не получи отговор или ѝ се зададе ответен въпрос от типа "Каква покупка", "Наталия" казва, че е станала грешка и прекратява разговора.

Какво се крие зад странното обаждане – маркетингово събиране на информация или измама?  

„Това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от град София с маркетингова или рекламна цел”, каза Явор Колев, бившият началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП, пред Нова тв. 

Според него поръчението може да идва от фирма, но и от политическа партия, предвид предстоящите местни избори.

"На този етап събирането на тази база данни няма белези на закононарушение", каза той, но уточни, че не се знае как ще бъда използвани тези данни впоследствие и "дали ще има спам към тези телефонни номера".

Задачата зад бота може да бъде създаването на база данни, в която да бъдат локализирани в кой град живеят притежателите на телефонните номера. Тези данни после може да бъдат продадени или използвани от поръчителя - за таргетирани рекламни, маркетинг или за политически цели. Предполагаемо могат да бъдат използвани и за измама.

Явор Колев обаче препоръча в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания.

„С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава и Европол. Кибератаките ще бъдат усложнени”, експертът по сигурността.