Тази вечер от 21:45 часа България приема Сърбия в поредна евроквалификация за първенството в Германия догодина. Двубоят е на стадиона в Разград.

Срещат се първият и последният, а в ролята на аутсайдер е нашият отбор, който с една точка от три мача е котвата на групата и не влиза с добро настроение в битката след 1:1 срещу другия аутсайдер Литва в събота.

"Репрезентацията" е начело с 6 т. от два двубоя.

Вчера селекционерите на двата отбора - съответно Младен Кръстаич и Драган Стойкович, дадоха пресконференции с по един футболист. На брифинга на "лъвовете" беше засегнат вчерашният скандал, предизвикан от снимка в литовска медия от оставена в безпорядък съблекалня, за която се твърди, че е била на българския тим.

Снимката от съблекалнята

От името на отбора говори капитанът Кирил Десподов, който отрече реалността на фотографията. Той разказа, че когато отборът ни е бил в съблекалнята, в нея е имало маса, на която били оставени и храната, и бутилките с вода. И никой от селекцията ни не си е позволявал да се отнася с неуважение. 

"Първо искам да защитя нашия домакин и нашите масажисти. Не знам кой е направил тази снимка. Имаше една маса, всичко беше на масата. Всичко беше там, храната. Някой е дръпнал масата, защото на снимката няма маса и след това е снимано. Несериозно.

Ние не сме оставили съблекалнята по този начин. Знам какви хора работят в отбора и знам, че това няма как да се случи. Хората се чувстват зле от това. Където и да е гостувал българският отбор, такива неща не са се случвали никъде", заяви Десподов, цитиран от БТА.

Кръстаич допълни:

"Аз съм един от малкото хора, които не четат нищо. Приемам някои неща емоционално. Впоследствие разбрах, но не искам да коментирам."

"Това са най-добрите футболисти, с които разполагаме"

Кръстаич и Десподов отчетоха, че предстои мач с най-добрия отбор в групата, който е фаворит. Но добавиха, че шансове за победа има, стига да се покаже амбиция и "енергията" от предишни срещи.

"Очаква ни Сърбия - най-добрият отбор, за това мисля в момента. Отличен тим, играят добър футбол. Тактически са много силни. Но ние сме амбициозни. Имат много силни индивидуални качества, но имат и слабости. Надявам се да направим добър мач", започна Кръстаич.

"В тези мачове трябва да се борим. Има какво да губим, не мога да кажа, че няма. Ние искаме да спечелим точки. В тези мачове младите футболисти трябва да покажат характер, да им се обърне внимание. Очаквам утре да видя тази енергия, която я имаха в другите мачове, без първото полувреме срещу Унгария. Това не е нещо, което има нужда от опит и класа", добави бившият национал и треньор на Сърбия.

След това той отговори и на обичайния въпрос, който присъства на всяка пресконференция на националния отбор - защо играят футболисти, които не са титуляри в клубните си тимове. Такива критики има не само от фенове, но и от доста бивши национали и експерти. 

"Подмладихме отбора, имаме доста млади хора. Нямаме футболисти от водещите първенства с изключение на Илия Груев. Имаме капитан, който е екстракласа. И това е. Питате ме тези, които не играят, защо не играят в клубовете? Не мога да кажа, но това е най-доброто, с което разполагаме. С изключение на Недялков и Димо Кръстев, които са контузени и не са тука, други пропуснати няма. Ако имате по-добри, дайте ми ги. Аз отговарям за отбора. Това е". 

"Когато никой не носи отговорност, е лесно да се говори. Не сме Сърбия - играе във Виена срещу Йордания с едни 11, а утре срещу нас с други. Сезонът беше дълъг и уморителен. Дано и в бъдеще и ние да имаме добър отбор. Не правим някакви екстра-тренировки, но се опитваме да ги вкараме в ритъм. Не мога да питам клубовете защо не ги пускат да играят". 

Специалистът коментира бъдещето си - предвид и спекулациите, че може да бъде сменен, и дали наистина има натиск върху него от ръководството на БФС:

"Когато няма резултати, ще има натиск. Ако не работим добре, имам притеснение. Но като знам как работим... Мачовете с Черна гора и Литва просто не показаха резултатите, които заслужавахме. Искам от тях да подготвят максимално отговорно. Работя с чиста съвест."

След това се спря на съперника и шансовете на България:

"Знам къде са проблемите на Сърбия и къде можем да ги ударим. Моето желание е да победим с цялото ми уважение към отбора на Сърбия. Утре е просто един мач - 90 минути. Футболът е най-важното нещо от маловажните. И се надявам да победим. Не е проблем, че ще слушам химна на Сърбия от пейката на България", завърши селекционерът ни.

Кирил Десподов: Не сме фаворити, но това е добре

"Утре ни очаква най-добрият отбор в групата. Изключителни футболисти и като тим, и като индивидуалности. С много добър треньор. Но най-важното е ние какво ще направим", започна капитанът Кирил Десподов.

"Ние не сме фаворити, но това е по-добре и за нас. Мачът в Литва преди два дни? Добър мач, но резултатът не е добър. Всеки се раздаде на 100 процента. Футболът е игра на голове обаче. Но ако играем както срещу Литва, ако изпълняваме указанията на треньора, със същата енергия, ще се поздравим с успех", вярва крилото на "Лудогорец".

Попитан дали има опасност прекалено младият български отбор да загуби предварително психологическия двубой със Сърбия заради имената и визитките на противника, той отвърна:

"Футбол със страх не се играе. Никой не е на 15. Всички са по 19-20 години и трябва да дадат най-доброто от себе си. Това е сцената, на която ще ги видят. Не всеки се абстрахира от медиите, но се надявам да нямаме проблеми от това естество."

Сърбите: Няма да подценим българския отбор, изпитваме само уважение

Преди Кръстаич и Десподов, пред медиите застанаха селекционерът на гостите Драган Стойкович и една от звездите - Душан Тадич. Стойкович, наричан Пикси, е легенда на футбола в западната ни съседка.

"В добро разположение на духа сме в Разград. Радваме се, че ще играем на хубав стадион и отличен терен. И всички сме в максимално състояние, започна Стойкович по повод поредицата от контузии, които го лишиха от много качествени играчи, каза той.

На въпрос дали все още има колебания около тактиката, той отговори:

"Утре ще играе отбор, с който смятам, че може да спечелим мача. Няма никакво подценяване на българския тим, имам огромно уважение към този състав. Това е много млад състав, който иска да се покаже. Съперникът ни притежава няколко отлични играчи, като Десподов, Чочев и Илиев, който впечатляват."

"Идеята е да продължим добрата форма. Преди началото на квалификациите казах, че всеки мач за нас ще бъде финал. Утре е финал номер 3. Първите два сме ги решили в наша полза. Искам да доминираме и това да ни донесе преднина в резултата. Дойдохме в Разград да играем добър футбол и да победим. И няма да е лесно".

Тримата топ нападатели на Сърбия няма да играят заради контузии. Но в състава има нови млади таланти, които чакат своя шанс.

Попитан на кого ще заложи при липсата на контузените на Душан Влахович, Лука Йович и Александър Митрович, той каза:

"Ще реша кой измежду Йованович и Йовелич ще започне, а може и с двамата".

Пред Стойкович се открива една любопитна възможност и тя е свързана с това, че за първи път ще води тима си срещу отбор, на който начело е негов сънародник. Но Кръстаич е не просто сърбин, а и добър треньор и приятел на Пикси, обясни той.

"За първи път в кариерата си излизам срещу сърбин. Той е мой добър приятел и много добър треньор. Българският отбор и той самият имат проблеми, сигурен съм. Няма дилема, че утре ще бъде максимално фокусиран за точки. Утре ще бъдем спортни неприятели, които ще дадат всичко от себе си. И ние ще бъдем фокусирани, но след края му ще бъдем отново приятели", обясни Стойкович.

Душан Тадич: Това е съседско дерби

Капитанът на Сърбия и ас на "Аякс" Душан Тадич също отхвърли възможността българите да бъдат подценени.

"Юнските мачове са малко специфични, защото е края на сезона. Но сме големи професионалисти и смятам, че имаме максимален фокус. Обичаме футбола, обичаме да играем за нашата страна", каза халфът.

"Добре подготвени сме и физически, и психически, за да изиграем най-добрия мач утре. Всеки мач със съседи е някакъв тип дерби. Но за нас стимул номер 1 е, че представяме своята държава. Гербът и фланелките са свещени. Излизаш на терена, браниш цвета на своята страна, а като чуеш химна няма по-голям стимул", коментира Тадич.