Това на снимката е съблекалнята на нашите национали след европейската квалификация с Литва в Каунас (1:1) в събота, пише местната медия 15min.lt.

Автор на материала е журналистът Мариус Багдонас. 

На фотото се виждат бутилки с минерална вода, кутии от други напитки и пица, обелки от банани, всевъзможни отпадъци, хавлиени кърпи, чували на пода...

Някой би казал, че така изглежда всяка една спортна съблекалня след мач, но това не е вярно. Все повече са примерите как даден гостуващ отбор почиства преди напускането си - поне събира "едрия" боклук. 

Пословични бяха случаите с японците на световните първенства в Русия и Катар. От една страна техните фенове си събираха хартиите и пластмасата на трибуните, но и отборът оставяше съблекалните в безупречен вид.

В материала на Мариус Багдонас няма обиди и квалификации, а само констатации. Както и любопитни твърдения. Споре него след мача в българската съблекалня е имало "изблици на гняв и кавги". 

Селекцията ни игра с човек повече от 17-ата минута заради директен червен картон. Малко след това успя да изравни, но въпреки 20-те корнера и почти толкова удари към вратата на домакините не успя да стигне до пълен обрат. И остава на последното място в групата след първите три мача.

Литовският журналист отбелязва, че сръбският селекционер на нашите Младен Кръстаич не е скрил разочарованието си. Той е бил "раздразнителен и отговарял на въпроси арогантно" на пресконференцията.

Багдонас пише, без позоваване на източник, че Кръстаич се е срещнал наскоро с Борислав Михайлов, който му поставил ултиматум да вземе трите точки в Каунас, в противен случай ще бъде уволнен.

Към този час това не е факт, като спекулации за раздяла с бившия национал на западната ни съседка се появиха още преди визитата в Литва, че се и спрягат негови заместници. Във вторник (20 юни) България приема Сърбия в Разград. 

Спортният директор на БФС Георги Иванов заяви пред БНТ, че при наличието на лоши резултати е нормално да има напрежение около треньора, но то е също така и към управата на централата. Гонзо увери, че смяна на Кръстаич не била обсъждана.

Литовската медия пише, че Борислав Михайлов не е пътувал с отбора, тъй като е в "обтегнати отношения" с Кръстаич, освен това щял да се среща с представители на ФИФА в София. Добавя се, че президентът на БФС е присъствал на мачовете Черна гора и Унгария - и двата загубени. 

В негово отсъствие делегацията ни бе предвождана от Михаил Касабов, Емил Костадинов и Георги Иванов.

А по информация на Клуб Z съдбата на Младен Кръстаич ще се реши след двубоя със Сърбия. Той може да запази поста само при победа, която ще е равносилна на подвиг, независимо, че "плавите" идват в Разград без поне половин дузина звезди заради контузии.

БФС ще има време да назначи заместник на Кръстаич, тъй като следващите мачове на националите са наесен, пък и шансове за класиране на Евро 2024 вече няма.\

Георги Иванов: Това е манипулация, лично видях, че стаята бе подредена преди нашето напускане

Отговор на изтеклата снимка и големият обществен отзвук в България последва от страна на спортния директор на БФС Георги Иванов.

"Изключително съм разочарован от изтеклите кадри от съблекалнята на българския национален отбор след мача с Литва, но съм още по-разочарован от публичната реакция на неодобрение към футболистите ни", започва позицията на Гонзо, разпространена от БТА. 

Публикуваме я без съкращения и без редакторска намеса:

"Всеки, който е играл футбол, е наясно, че съблекалнята не е лаборатория и е нормално след мач да се събере голямо количество отпадъци. Внушенията, че нашите играчи съзнателно са оставили съблекалнята в пълен хаос, са откровена манипулация - лично аз видях, че стаята бе подредена при нашето напускане, а какво и защо се е случило впоследствие няма как да знам. Всички знаете, че националният отбор отпътува от Каунас непосредствено след мача, но въпреки това се постарахме да оставим съблекалнята в нормален вид.

За мен е абсолютно недопустимо да се разпространяват кадри от страна на домакините – никога в моята кариера не съм си позволявал да постъпвам по този недостоен начин спрямо който и да е съперник. Съблекалнята е храмът на футбола и той е неприкосновен.

Наясно съм с добрия пример на Япония, но ви гарантирам, че няма случай, в който опонентът на България да е почиствал изрядно съблекалнята си след мач. Разбира се, не мога да го потвърдя със снимкови доказателства, тъй като да снимаш противникова съблекалнята за мен прекрачва границата на морала.

Гарантирам ви, че никой от българския щаб няма да си позволи да снима литовската съблекалня след гостуването им през октомври у нас. Достойнството ни не го позволява."