От 13 юни китайската Bank of China е започнала да ограничава прехвърлянето на юани към Европейския съюз, САЩ, Великобритания и Швейцария от руски банки. Това съобщава агенция RBC, цитирана от руската секция на "Свободна Европа". 

Според представител на една от руските банки, Bank of China е спряла прехвърлянето на средства чрез кореспондентски сметки не само в юани, но и щатски долари, евро и хонконгски долари. Според източника на медията ограниченията са заради риска от вторични санкции. 

Представители на руския банков сектор смятат, че решението за ограничаване на руснаците е взето не от Китай, а от САЩ и страните от Европейския съюз на фона на ограниченията, наложени на Русия след инвазията й в Украйна. 

Експерти, интервюирани от изданието, отбелязват, че делът на преводите в китайската валута в ЕС и САЩ е малък сред общите преводи на юани. Такива операции могат да се ползват само от частни инвеститори и представители на бизнеса. 

След нахлуването на Русия в Украйна руската икономика беше подложена на безпрецедентен санкционен натиск от западните страни. ЕС обясни ограниченията срещу чатните банки с факта, че те осигуряват "значителни приходи" на държавата и имат значителна роля в икономиката.