"Продължаваме промяната - Демократична България" предлага нова финансова санкция за депутати, чието поведение уронва престижа на парламента - лишаване от прословутите 2/3 допълнителни пари върху заплатите. Това става ясно от предложение за промени в правилника на парламента, внесени от втората по големина парламентарна група.

Според правилника на парламента Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони.

През годините е имало доста спорове и скандали по повод тези пари, чието получаване и разходване невинаги е било особено прозрачно.

Предложенията за промени са за по-строги санкции при поведение, което уронва престижа на Народното събрание. Поводът за промените е поведението на депутатите от "Възраждане", които си позволиха да свалят от трибуната депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков.

Една от ключовите промени в проекта е предложение за налагане на строги санкции за поведение на народен представител, което нарушава правото на друг народен представител да се изказва от парламентарната трибуна.  

Също така в правилника се добавя нова алинея, която предвижда "спиране от участие в заседания и сесии на постоянните делегации, международни конференции или друг форуми с международен характер“. И двете предложения са заимствани от Правилника за дейността на Европейския парламент, където са предвидени подобни санкции.

В предложените изменения е включено още дисциплинарната мярка „отстраняване до три заседания“ да се замени с „отстраняване за три заседания“, като целта е да се премахне субективният фактор при определяне размера на санкцията, информират още от ПП-ДБ.