Лидерите на НАТО няма да отправят покана към Украйна да се присъедини към Алианса на срещата на върха във Вилнюс в средата на юли. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

Въпреки това ще бъдат обсъдени възможностите за сближаване на Украйна с НАТО.

По време на срещата си с германския канцлер Олаф Шолц Йенс Столтенберг предупреди да не се приема, че във войната в Украйна може формално да се стигне до мирно споразумение.

„Ние всички искаме тази война да свърши. Но мир не може да означава просто замразяване на конфликта и приемане на сделка, дикутвана от Русия. НАТО не е част от този конфликт. Ние подкрепяме Украйна в нейната самозащита“, заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг приветства плановете на Германия от следващата година да отделя 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Според него една успешна контраофанзива на Украйна предлага добра основа за преговори с Русия:

"Украйна има право да освободи собствената си страна и контранастъплението вече е в ход. Колкото повече земи успеят да освободят украинците, толкова по-силна ще бъде тяхната позиция на масата за преговори", заяви още той.

Шолц и Столтенберг са обсъдили и ситуацията в Косово. НАТО ще остави своите сили КФОР там до пълното осигуряване на мир и спокойствие в региона, заяви Столтенберг.