Гард от НСО, който се е грижил за охраната на Кирил Петков, когато беше премиер, става зам.-министър на вътрешните работи.

За поредното назначение във втория ешелон на властта съобщиха в понеделник от Министерския съвет.

Кирил Ценкин е дългогодишен служител на Националната служба за охрана. Преминал е последователно през различни етапи на кариерно развитие, пишат от МС. Завършил е магистратура със специалност "Логистика на сигурността и отбраната" във Военната Академия "Г. С. Раковски", както и множество допълнителни обучения и специализирани курсове в сферата на сигурността.

Ценкин е бил охрана и на премиери преди Петков, пазел е и Цветан Цветанов, когато той беше вътрешев министър.

Другият назначен за заместник-министър на вътрешните работи е Стоян Темелакиев.

В края на миналата седмица в МВР имаше шумно назначение, последвано от бързо оттегляне - на Антон Златанов като шеф на "Гранична полиция". Около пет часа, след като главен комисар Златанов беше назначен временно за директор на Главна дирекция "Гранична полиция", той обяви, че няма да поеме поста по лични съображения, не можел да изпълнява задълженията си без пълно обществено доверие. Той беше директор на столичната полиция през 2020 година , когато силите на реда упражниха насилие над протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов, макар че съпричастността му не беше доказана.

Димитър Недялков е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Като депутат от "Продължаваме промяната" в 47-ото Народно събрание е член на Комисията по труда, социалната и демографска политика и на Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

В 48-ото Народно събрание е заместник-председател на Комисията по транспорт и съобщения, както и член на Комисията по икономическа политика и иновации. Във визитката му пише, че е икономист, като има богат опит в частния сектор. Недялков дълги години е бил изпълнителен директор на "Свободна зона - Русе" ЕАД.