Бивша заместник-министърка на правосъдието, преди това и министърка на правосъдието, все в служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, беше предложена от Борислав Сарафов и избрана за негова заместничка.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет бързо освободи трите досегашни зам. главни прокурорки, наследство от Иван Гешев.. Това се случи на днешното извънредно заседание.

Прокурорската колегия прие молбата на Красимира Филипова да бъде освободена от заеманата длъжност „заместник на главния прокурор“ с осем гласа "за". Филипова е преназначена на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура.

Десислава Пиронева беше освободена от заеманата длъжност „заместник на главния прокурор“ и назначена на длъжност „прокурор“ във Върховна административна прокуратура. Решението беше взето с осем гласа "за".

Даниела Машева също беше освободена от заеманата длъжност „заместник на главния прокурор“ и преназначена на длъжност „прокурор“ във ВКП с осем гласа "за". 

Новата заместничка на временно изпълняващия функциите главен прокурор е Мария Павлова, кадър на поредица от служебни кабинети, назначавани от Радев.

Мария Павлова, която в момента е следовател в Националната следствена служба, е назначена за заместник-министър на правосъдието в кабинета на служебния министър Крум Зарков на 9 август 2022 година. Тя е била повече от десет години следовател в НСлС, а преди това и в Столичната следствена служба. Няколко години е работила и като прокурор в Софийската районна прокуратура.

Заемала е длъжността служебен министър на правосъдието в периода 27 януари - 4 май 2017 година в служебния кабинет "Герджиков". Също така е била заместник–министър на  правосъдието в други две служебни правителства - от 17 май 2021 до 27 януари 2022 година, сочи официалната справка.

По времето на Павлова като служебна министърка избухна скандал с поднасянето на венец от името на ведомството пред Паметника на съветската армия, както и с изтекъл законопроект, който предвиждаше уседналост и за президентските, и за парламентарните избори.