Руските войски въведоха бойно дежурство в Черно и Азовско море на 8 нови кораба, съобщава "Гордон". Информацията идва от прессекретаря на украинското оперативно командване "Юг", Владилсав Назаров, който съобщи това в Телеграм.

 Два от корабите са ракетоносачи с десетки ракети "Калибър" на борда. 

"Корабната флотилия на противника е преформатирана: част от състава е изведен в пунктове за базиране, а 2 ракетоносача са поставени на бойно дежурство в Черно море. Общият брой "Калибри" може да достигне 16."

По негови данни в Черно море се намират 7 бойни плавателни съда на Русия, а в Азовско - един. Говорителят допълни, че степента на ракетна заплаха остава повишена.

След началото на контранастъплението на Украйна, окупаторите усилват и ударните вертолетни сили в южните части на завзетите територии, съобщава същата медия. Цитираната информация е от Туитър канала на британското разузнаване.

Анализ на спътникови снимки показва, че повече от 20 нови хеликоптера са се появили на летището в Бердянск, в Запорожка обаст, на около 100 км от фронтовата линия.

"В постоянното съревнование между авиационни мерки и контрамерки е напълно вероятно Руската Федерация да е получила преимущество в южните територии, особено по отношение на бойните вертолети, използващи ракети с голям обсег против наземни цели", счита МО на Великобритания.

За това, че руснаците в последно време са прехвърлили на окупиреното летище Бердянск 20 хеликоптера съобщават и жулналисти от "Схема (проект на Радио "Свобода"), които разполагат със спътникови снимки.

Кадрите от 31 май потвърждават, че 20 нови вертолета са се появили в рамките на последните две седмици.