Вашингтон смята предстоящата през следващата седмица визита в САЩ на премиера на Индия Нарендра Моди за по-значимо дипломатическо събитие, отколкото посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай, от което Съединените щати не очакват голям пробив. Това заяви съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от БТА.

По думите на Съливан САЩ провеждат "енергична политика" за преодоляване на напрежението между двете най-големи икономики в света. Именно върху разясняването на политиката на САЩ ще се съсредоточи Блинкън по време на посещението си в Китай на 18-19 юни, каза служителят на Белия дом. Според него посещението на Моди в САЩ представлява дипломатическо събитие от по-голямо значение.

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Даниъл Критънбринк по-рано също призна, че американската администрация не очаква предстоящото посещение на Блинкън в Пекин да доведе до някакви сериозни и осезаеми резултати, посочва Ройтерс.

Съливан отбеляза, че е необходимо да се подходи реалистично към пътуването, и подчерта, че е невъзможно да се предвиди какъв напредък ще бъде постигнат.

Държавният секретар на САЩ отложи своето посещение в Китай през февруари, след като в края на януари американските власти засякоха китайски балон над континенталната част на страната на височина, значително надвишаваща стандартните параметри за търговски въздушни превози. На 4 февруари балонът беше свален с ракета в пределите на въздушното пространство на Съединените щати. Администрацията във Вашингтон заяви, че Китай е използвал балона за събиране на важна информация. Китайското външно министерство протестира срещу това твърдение и обвини САЩ в нападки и клевети. Пекин увери, че става дума за китайска метеорологична сонда, която се е озовала във въздушното пространство на САЩ случайно.