Френският президент Еманюел Макрон ще приеме саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман за разговори в Париж. Стопанинът на Елисейския дворец ще се опита да убеди фактическия ръководител на петролната монархия да подкрепи по-пълноценно Украйна срещу руската инвазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Трийсет и седем годишният престолонаследник посещава френската столица по-малко от година след последната си визита в Елисейкия дворец, а сегашното му посещение е израз на топлите отношения между Париж и Рияд, които подразниха правозащитниците след убийството на саудитския критик Джамал Кашоги през 2018 г.

Престоят на принца във Франция изглежда ще бъде дълъг, тъй като той ще остане и за срещата на върха за Нов глобален финансов пакт, на която Макрон ще бъде домакин на 22 и 23 юни.

В понеделник престолонаследникът ще присъства на саудитски прием, посветен на кандидатурата на Рияд за домакинство на Експо 2030, кандидатура, за която Саудитска Арабия иска силна подкрепа от Франция.

Принц Мохамед може да се радва на комфортно пребиваване във Франция, тъй като притежава разкошното шато „Луи Четиринайсети“ близо до Версай, съвременна сграда реплика на френските кралски дворци.

Неназован представител на френското президентство заяви, че Париж иска престолонаследникът да осъзнае мащаба на конфликта в Украйна и да „помогне за ускоряване на края на войната, което означава победа за Украйна на терен“.

„Ще му кажем колко важен е украинският въпрос и как Саудитска Арабия може да упражни влияние, включително върху Русия“, каза представителят.

От началото на руската инвазия в Украйна Рияд поддържа предпазлива позиция, без да осъжда нападението и същевременно изтъквайки важността на териториалната цялост на Украйна.

Миналия месец принц Мохамед прие президента Володимир Зеленски в Джеда по време на срещата на върха на Арабската лига, първото посещение на украинския лидер в Близкия изток след нахлуването на Русия. Тогава Зеленски приветства подкрепата на саудитския престолонаследник за „териториалната цялост“ на Украйна.

Но Саудитска Арабия поддържа и тесни връзки с Русия, най-вече чрез участието на Москва в разширения формат ОПЕК+ на петролния картел, който включва още десет страни, които не членуват в ОПЕК.

Макрон вероятно ще призове принц Мохамед и да използва влиянието на страната си върху сунитската общност в Ливан за излизане от безизходицата след многократните провали на опитите на ливанския парламент да избере нов държавен глава. Политическата криза около невъзможността да бъде избран нов президент на Ливан буди все по-голямо безпокойство във Франция.