НАТО да покани Украйна за свой член. Призивът се съдържа в резолюция, приета днес от Европейския парламент в Страсбург с 425 гласа „за“, 38 „против“ и 42 „въздържал се“.

Тя бе подкрепена от 11 от общо 17 български евродепутати. Не гласуваха петимата ни социалисти, както и Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Позицията не е много ясна, освен това нямаше достатъчно дебати по въпроса“, обясни пред Клуб Z действията на социалистите Цветелина Пенкова.

Евродепутатите очакват процесът на присъединяване на Украйна към НАТО да започне след края на войната и да приключи възможно най-скоро.

До постигането на пълноправно членство в пакта ЕС и неговите страни членки, заедно със съюзниците от НАТО и единомислещите партньори, трябва да работят в тясно сътрудничество с Украйна за разработването на временна рамка за гаранции за сигурност. Тя трябва да бъде приложена веднага след края на войната.

Според ЕП интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС ще повиши регионалната и глобалната сигурност и ще укрепи връзките между страната и евроатлантическата общност.

Разрушаването на „Нова Каховка“ - военно престъпление

Евродепутатите осъждат разрушаването на язовир “Нова Каховка" от Русия на 6 юни. То представлява военно престъпление, причинило е мащабни наводнения и е довело до екологично бедствие и екоцид в Украйна.

Всички отговорни за военните престъпления, включително разрушаването на язовира, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с международното право, добавят членовете на ЕП.

Необходимост от цялостен пакет от мерки на ЕС

Парламентът призовава за всеобхватен и адекватен пакет от мерки на ЕС за възстановяване на Украйна, който трябва да се съсредоточи върху непосредственото, средносрочното и дългосрочното помагане, реконструкция и възстановяване на страната. Те очакват предстоящото предложение на Европейската комисия за преглед на настоящата многогодишна финансова рамка и предложения Механизъм за възстановяване на Украйна, който ще обхване финансирането на усилията за възстановяване на Украйна през следващите години.

Надежда за преговори с ЕС тази година

ЕП отново потвърждава подкрепата си за решението на Европейския съвет от 2022 г. да предостави на Украйна статут на кандидат-член. Евродепутатите изразяват надежда за положителна препоръка от Европейската комисия, след като Украйна успешно изпълни седемте стъпки, посочени в становището на Комисията. Те настояват за ясен път за започване на преговорите за присъединяване, които при достатъчна подкрепа биха могли да започнат още тази година.