С 290 гласа "за", 95 "против" и нито един въздържал беше избрано новото румънско правителство на министър-председателя социалдемократ Марчел Чолаку, предаде БТА. 

В тайния вот първи гласуваха депутатите, след това - сенаторите. 

“Ще има големи атаки срещу нас през следващия период. Ще бъдем обвинявани. Ще има опити съюзът ни да бъде разрушен. Но както се е случвало и друг път в историята, надявам се да намерим равновесие”, заяви от парламентарната трибуна, непосредствено преди гласуването новият премиер на Румъния Марчел Чолаку. Той изрази надежда, че въпреки че Демократичният съюз на унгарците е напуснал коалицията, "ще останат екип в парламента за важните закони".

Вчера кандидатите за министри в кабинета на Чолаку бяха изслушани от парламентарните комисии и всички получиха положителни консултативни становища, съобщава румънският новинарски сайт "Зиаре".

В коалицията на новото правителство влизат Социалдемократическата партия (СДП) и Национално-либералната партия (НЛП). То включва 18 министерства, като от досегашните 20 в правителството на досегашния премиер Николае Чука отпадат спортът и туризмът.  

СДП и НЛП си поделиха по равно министерствата, като всяка партия ще има по един вицепремиер - Мариан Някшу от СДП и Каталин Предою от НЛП, който беше преместен от министерството на правосъдието в министерството на вътрешните работи. Същевременно досегашният трети коалиционен партньор - Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), напусна управлението.

Въпреки че ДСУР обяви, че няма да гласува новото правителство, СДП и НЛП - двете най-големи парламентарни партии, нямаха емоции по отношение на мнозинството. Парламентарната математика показваше, че правителството има с близо 60 гласа повече от нужните, отбеляза "Хотнюз". За встъпване в длъжност са необходими 234 гласа, а НЛП, СДП и парламентарната група на малцинствата, която подкрепя правителството, имат общо 292 гласа. 

Сега се очаква премиерът и министрите да положат клетва в президентския дворец Котрочени пред президента Клаус Йоханис.

Встъпването в длъжност на правителството на Марчел Чолаку финализира т.нар. правителствена ротация, процедура, която за осъществява за първи път в Румъния и беше планирана още от ноември 2021 г., посочва "Зиаре". 

След излизането на Съюза за спасение на Румъния (ССР) от тогавашната коалиция с либералите последва сваляне на кабинета на премиера Флорин Къцу с вот на недоверие и няколко неуспешни опита за сформиране на ново правителство. За да изведат страната от политическата криза, СДП, НЛП и ДСУР сключиха политическо споразумение за създаването на Национална коалиция за Румъния, която да управлява в периода 2021-2024 г. до следващите редовни парламентарни избори.

Документът предвиждаше ротация на премиера и размяна на няколко министерства между СДП и НЛП през май 2023 г. Периодът беше удължен заради протестите в страната, по-специално общата стачка в образованието, напомня сайтът. При осъществяването на рокадата НЛП и СДП предоговориха разпределението на министерствата, включително тези от тях, които в предишното правителство бяха контролирани от ДСУР.

Недоволни от този факт, лидерите на партията на етническите унгарци обявиха, че не могат да продължат управлението със СДП и НЛП.