Как политиците коментираха във вторник новината за гласуваното от ВСС предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността на главен прокурор? "Добра първа стъпка", но и липса на възторг, основно заради начина, по който това се случи.

Стою Стоев: Прави впечатление бързината

Прави впечатление разликата в бързината, с която се разглеждаха предишни искания за освобождаване на главния прокурор, с настоящето, коментира пред журналисти председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Стою Стоев (ПП-ДБ).

Дали е основателно това решение, което взеха, вече е в ръцете на президента, добави той.

Стоев добави, че една от основните теми във връзка с конституционните промени ще бъде фигурата на главен прокурор и нейното реформиране. Дали въобще ще стигнем до премахване на тази фигура, предстои да обсъдим с всички парламентарно представени партии, каза той предпазливо.

Доста по-решително се изказа съпредседателят на ПП Кирил Петков дали да има институт на главния прокурор.

"От „Продължаваме промяната“ се надяваме да няма следващ главен прокурор, за да може България да се освободи от зависимости и да стане нормална институционална и правова държава", обяви той в интервю пред Нова тв. 

Според него отстраняване на Иван Гешев е "добра стъпка", но институционалните реформи трябва да продължат.

Указът на президента Румен Радев за освобождаването на Гешев от поста трябва да се издаде бързо, каза още Петков.

ГЕРБ: Стъпка по пътя на съдебната реформа, в името на обществения интерес

Освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е стъпка по пътя на съдебната реформа, в името на обществения интерес за справедливост и законност. Това се посочва в позиция на ГЕРБ, публикувана във фейсбук страницата на партията. 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще продължи последователно да работи за успешната ѝ реализация, така, както обещахме пред българските граждани и евроатлантическите партньори, се казва още там. 

Тошко Йорданов: Закъсняло отстраняване, но недостатъчно

"Отстраняването му е закъсняло, но е недостатъчно, не е само това проблемът в прокуратурата."

Така председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира пред журналисти в парламента темата.

"От “Има такъв народ” ще внесем съвсем скоро предложения, които да доведат до децентрализация на прокуратурата, защото смяната на един Гешев с друг Гешев не е съдебна реформа", декларира още Йорданов.

Попитан дали трябва да се премахне фигурата на главния прокурор, той каза, че това е въпрос на обсъждане – има държави, в които има, и такива, в които няма.

"От ИТН многократно сме заявявали, че главният прокурор трябва да се избира пряко и тогава отговорността му ще бъде пред българските граждани, ясно е кой го е избрал и за кого работи, а не така с политически квоти, коментира Тошко Йорданов. Назначението му беше политическо и уволнението му е политическо, но имунитетите са по-интересни в момента", допълни той.

Йорданов посочи, че "и ГЕРБ, и БСП, и ДПС имат квоти във ВСС, включително и ДБ".

Попитан дали трябва да има комисия за имунитетите на народни представители, Тошко Йорданов каза, че според него не трябва да има такава комисия и никога не е имало. "Винаги процедурата е била една – ако до пет дни, работни, съответният депутат не се откаже от имунитета си, влиза в зала и залата решава", твърди той. За първи път наблюдаваме такова унизително поведение на Бойко Борисов и на Кирил Петков, коментира още Йорданов. Те правят това, което казаха на записа, посочи той и уточни - "гениалната идея на Христо Иванов да си измислят комисия и да мотат имунитетите за шест месеца". 

За искането на Гешев да бъде изслушан в Народното събрание, той каза, че утре от 8:15 часа има председателски съвет в Народното събрание. 

Относно изслушването на главния прокурор в Европейския парламент днес в Страсбург, Тошко Йорданов коментира, че според него е защитен ход на Иван Гешев. По думите му, нещата, които е казал Гешев, са неща, които всички знаят, просто той ги е преоткрил сега, години по-късно.

"Видимо там има война между лобита и в прокуратурата, и в съдебната власт, и тук парламентарните им аватарчета", коментира още Йорданов. В момента наблюдавате война между бивши съюзници", допълни той.

Атанас Замфиров: Смяната стана по парадоксален начин 

„Законът беше променен, за да се събере някакво мнозинство, което да смени главния прокурор. Това още веднъж потвърждава нашата теза, че всички опити, които се правят в момента за промяна в съдебната система, са фиксирани в определени личности, а не в самата същност на промяна. Те показват каква е крайната цел - овладяване на съдебната система, чрез смяна на фигурите в нея“, посочи в ефира на Euronews Атанас Зафиров от БСП  и допълни, че това са хора, които в името на собственото си оцеляване и собствените си имунитети, са се прегърнали.

„Материята се събра с антиматерията. Българското общество ще си даде оценката за това“, каза още социалистът.

Зафиров определи като парадоксален начина, по който беше сменен главният прокурор. Той допълни, че близки до президента хора са дали заявки, че държавният глава ще изчака с издаването на указа за освобождаване.

„В момента, в който прокуратурата започна да си върши работата, за което от БСП призоваваме от години, изведнъж се създаде подозрителната т.нар. “коалиция на имунитетите“, продължи той и още: „Мога да я нарека и “коалиция на страха"."

Според Зафиров темата за промени в Конституцията винаги се изважда удобно в подобни ситуации. „За мен това, което в момента се върши, е една имитация. Няма нищо конкретно, хвърлят се в публичното пространство различни тези и идеи, някои от тях смущаващи“, посочи социалистът.

Депутатът от БСП изрази притеснение, че ако се отвори подобна процедура, на някого може да му скимне да въвежда президентска република или да се прави промяна в статута на българското семейство, което е между мъж и жена. Социалистите приветстват предложението по отношение на статута на служебните кабинети: „Според нас те измениха идеята, с която бяха създадени и се превърнаха в център на власт. Но ние не участваме в тези разговори, защото дори не сме поканени“, уточни Зафиров.

По отношение на поисканите имунитетите той каза:

„Те си вървят по плана, който бяха очертали от записите - създаване на комисия, тупане на топката. Явно така разбират промяната в съдебната система - ще сменим главния прокурор и ще сложим някой, който ни е удобен и няма да ни иска имунитетите. Изключително елементаризиране на нещата."

По думите му, подобен тип правене на реформа само, за да бъде сменен човекът “Х“ с човека “Y“, по никакъв начин не допринася за повишаване авторитета нито на съдебната власт, нито на Народното събрание.

Кога Радев ще подпише указа?

Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор е заведено днес в деловодството на администрацията на президента и се разглежда. Това съобщиха днес само от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентката Илияна Йотова обаче направи коментар по темата.

Йотова: Жалко, ако големите приказки за реформи свършат с Гешев

"Много жалко ще бъде, ако големите приказки за сериозни реформи в съдебната система, започнат и свършат само с отстраняването на главния прокурор." Това каза в Плевен тази вечер Йотова, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че е била свидетел в предишни години, когато под давление на европейски институции, най-вече на съветите на Венецианската комисия, на Европейската комисия, са направени други промени в нашата Конституция. 

"Сега се говори за цялостна реформа на Конституцията. Нека да видим поне един цялостен проект, за да можем да го коментираме. Иначе на приказки има като че ли едно надпреварване кой ще предложи още по-гръмко - от това да липсва въобще институцията на главния прокурор, до това да няма служебен кабинет. Нека да видим кой какъв проект ще внесе и как ще успее да го защити", посочи Йотова.

По отношение на това как президентът ще подходи към изготвяне на указа за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на България, тя каза, че той ще се запознае внимателно с аргументите на Висшия съдебен съвет, ще спази всяка буква на закона и текстовете на Конституцията и ще вземе своето решение.