Британските регулатори ще имат възможност директно да изучават технологиите за изкуствен интелект на няколко компании, обяви премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак, съобщ Engadget.

Google DeepMind, подразделението на техногиганта, OpenAI, компанията зад ChatGPT, и Anthropic, партньор на Google, ще дадe "ранен или предпочитан достъп" на британското правителство до езиковите модели, които разработва. Не е ясно точно какви данни - суров код или подбрана информация.

Това значи, че ще могат да бъдат изследвани и в някаква степен проверени за безопасност ChatGPT, Google Bard и Claude, три от по-популярните чатботове. Според Сунак това ще помогне на правителството да разпознае "възможностите и рисковете".

Новината идва седмици след като британските власти обявиха, че ще извършат първоначална оценка на сигурността на AI, тяхната безопасност, прозрачност и други етични въпроси. Великобритания се ангажира да изразходва първоначална сума от 100 милиона паунда (125 млн. евро) за създаване на държавен АI, с цел да се развие британската икономика, като се минимизират етичните и техническите проблеми.

Индустриалните лидери и експерти призовават за временно прекратяване на развитието на изкуствения интелект. Вече са налице множество случаи на "халюцинации", както ги наричат програмистите, при които чатботовете дават грешна информация или откровено си измислят. ChatGPT е блокиран в Италия и забранен за вътрешна употреба в множество компании и правителства.