Повече от 12 000 души бяха принудени да напуснат домовете си заради изригването на най-активния вулкан на Филипините, предаде днес ДПА, като се позова на националната служба за справяне с бедствията.

Изригването може да продължи няколко месеца, казаха правителствени учени.

По данни на Филипинския институт по вулканология и сеизмология евакуираните са от 22 села около вулкана Майон в източната провинция Албай, който от четвъртък изхвърля огнена лава.

Институтът предупреди, че бавното изригване на лава на върха може да доведе до "експлозивно изригване с висока плътност на лавата, дълги потоци от лава и пирокластични потоци" или горещи потоци от пепел и отломки.

Националната служба за справяне с бедствията каза, че до момента 12 804 местни жители са били откарани в евакуационни центрове. Местната власт обяви бедствено положение и ускори отпускането на средства за подпомагане.

Високият 2462 метра вулкан е известен с перфектната си форма на фуния и е популярна атракция за туристи и планинари. За последните 400 години той е изригнал повече от 50 пъти.

Последното му изригване е било през 2018 г. и десетки хиляди хора е трябвало да се евакуират. Най-разрушителното изригване е било през 1814 г. и е отнело живота на 1200 души.

БТА