"Лудогорец" стана шампион на България за 12-и пореден път! Титлата трябваше да бъде решена в последния кръг от първата шестица днес: "орлите" спечелиха с 1:0 срещу "Черно море" във Варна с гол на Матиас Тисера в 50-ата минута.

Така тимът от Разград завърши с точка повече пред ЦСКА-София, който по същото време би "Левски" с 2:0 на националния стадион, а можеше да спечели и по-убедително. Но в края плачеше.

Третото място е за ЦСКА 1948, който за финал завърши 0:0 с "Локомотив" (Пловдив) в Бистрица и за първи път в кратката си история ще играе в Европа - турнира Лига на конференциите.

"Левски" още има шанс за същата надпревара - в събота (засега) ще спори със седмия в елита "Арда" на неутрален терен. Победителят ще вземе последната квота за Европа.

ЦСКА-София нямаше победа и отбелязан гол срещу "Левски" в пет поредни мача, като днес поправи това, но пак се размина с титлата. Тази вечер няма да има награждаване във Варна, "Лудогорец" ще бъде коронясан отделно.

"Левски" - ЦСКА-София 0:2

"Левски" реши да прави сметки в предишния си мач - в Разград, където въпреки всичко се представи добре с доста млади момчета в редиците, но днес тотално разочарова. Изигра един от най-слабите си двубои за сезона, имайки предвид и съперника насреща.

Той пък най-сетне се оттърси от напрежението и страха (по думите на треньора Саша Илич след краха с ЦСКА 1948), характерни в последните кръгове, и добра игра.

Първите минути бяха равностойни, но постепенно агресивното и по-настойчиво поведение на ЦСКА-София даде резултат. Като начало със ситуации пред вратата на "сините". В 21-ата Тобиас Хайнц бе изведен сам срещу Пламен Андреев, но уцели греда. В 29-ата играчът на мача Хайнц пробва нестандартен удар отдалеч, като топката мина близо край рамката (долу).

Малко след това Уелтън стреля разочароващо пред вратата на ЦСКА-София, получил пас на отлична позиция.

В 35-ата символичните гости поведоха с попадение, каквото рядко се вижда на това ниво и е срамно за "Левски". Тибо Вион изпълни тъч, нисичкият Хайнц се промъкна и засече топката в мрежата - 1:0. Защитниците и вратарят го проспаха.

Малко след това топката срещна ръката на Андриян Краев и "червените" поискаха дузпа, но съдията Драгомир Драганов се довери на колегите си за ВАР и не погледна повторение. Краят на полувремето се забави заради проблеми по трибуните.

"Левски" уж започна активно след почивката, но този натиск бързо увяхна след няколко добри атаки и опасни центрирания. В 63-тата домакините допуснаха нова голяма грешка, този път изцяло чрез вратаря си Андреев, който при лека ситуация подари топката на Дюкенз Назон - 2:0.

"Сините" имат паметни обрати в дербито, но този път не изглеждаха като отбор, способен "да се върне в мача". Напротив, можеше да загуби по-тежко. Пропуски направиха Назон, Бисмарк Чарлз, Хайнц...

"Левски" застраши съперника си и записа удари във вратата в самия край - Марин Петков можеше да намали. А в последните минути съдията вдигна червени картони - директен червен на Иван Турицов, и втори жълт за Сонко Сундберг, който ще пропесне мача с "Арда". Двамата се спречкаха край аутлинията.

А нетипично на пръв поглед предвид резултата, ЦСКА-София плачеше след края, докато много фенове на "Левски" се радваха. Секторите А и Б ликуваха за първи и единствен път днес, когато долетя новината за края на мача във Варна. 

"Черно море" - "Лудогорец" 0:1

Шампионите направиха това, което трябваше и бе задължително за защита на титлата, тъй като развръзката на стадион "Васил Левски" се очерта рано.

Матиас Тисера заби шампионския гол в 50-ата минута след центриране на Кирил Десподов от корнер и отклонена топка от страна на Мануел Шоу.

Двубоят започна с натиск на гостите, които свиха обръч около своите съперници явно в търсене на ранна развръзка. Най-близо до гола бе Франко Русо в 22-ата минута. Постепенно и "Черно море" погледна към вратата на своя съперник. "Моряците" можеха да открият в 36-ата, когато Машадо не успя да преодолее стража Серджио Пад, който се намеси.

След гола на "Лудогорец" варненци трудно връзваха игра, с която да стигнат поне до равенство. Те натиснаха само в края, когато осъществиха центрирания, но нищо повече.

В 89-ата Клод Гонзалвеш от "орлите" получи втори жълт и червен картон, така "Лудогорец" доигра с човек по-малко, но нямаше проблеми да ликува, правейки дубъл с титлата и купата при завръщането на Ивайло Петев като старши треньор.