"Няма да пречим за правителството."

Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в петък след неформални разговори с първите две политически сили. В кабинета на ДПС имаше среща, продължила над два часа, между Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Мария Габриел (от страна на ГЕРБ), Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов (от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България"), Мустафа Карадайъ, санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски, Хамид Хамид, Филиз Хюсменова.

Той не обясни какво точно включва това непречене. Но се аргументира за тази позиция на Движението, че за да минат конститутиционните промени, е необходимо време. Карадайъ не пропусна и няколко пъти да подчертае, че предложенията за промени били направени точно от ДПС още преди година.

"Бяхме потърсени за подкрепа на конституционни реформи, които сме ги предложили преди година и половина. За да се реализират, се изисква парламентарно време. За да се случат реформите, няма да пречим да се състави кабинет", обяви той.

"Надявам се, че в кабинета няма да има рамбовци", каза още той. 

Преди дни лидерът на ДПС в остър коментар обяви, че трябва да има кабинет, но не от "почерпени рамбовци". От ДПС заплашиха, че, ако се стигне до кабинет между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", ще има бунтове като през 1997 г., когато протестиращи нахлуха в сградата на парламента. 

Сега Карадайъ подчерта, че няма да има участие на ДПС в кабинета под никаква форма.