В преговорите за правителство между първите две политически сили все още има непредолени противоречия и те са главно в настояването на "Продължаваме промяната-Демократична Бълтария" да участва с политически лица в бъдещия кабинет, каза днес пред бТВ, депутатката от ГЕРБ-СДС и бивша министърка на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Тя обясни компромисите, които нейната коалиция е направила досега със стремежа да бъде възстановена парламентарната република и да бъде прекъснато едноличното управление на президента Румен Радев посредством назначени от него служебни правителства.

"Демократична България" се приближава до това да има експертно правителство, а от "Продължаваме промяната" продължават да настояват за политичедско правителство", каза Сачева. "Ако от ПП има политически лица, политическата отговорност ще се носи основно от ПП... Ние в момента не разпределяме постове и позиции, а разпределяме отговорности".

Сачева каза, че разговорите се водят между кандидатите за ротационни министър-председатели Мария Габриел и акад. Николай Денков и няма представа докъде са стигнали те, що се отнася до това дали някой ще бъде или няма да бъде министър.

Според Сачева е по-разумно евентуалното бъдещо правителство да бъде с ограничен мандат заради все още съществуващото недоверие между преговарящите, но допусна вероятност при успешно изпълнение на задачите му, този мандат да бъде продължен.

Тя потвърди, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат сходни виждания по външната политика, икономиката, модернизацията, но имат различия по упражняването на властта. От ГЕРБ-СДС са против смяната на шефовете на служби и това, което те наричат "политически чистки".

"Няма да допуснем това", беше категорична Сачева. Тя добави, че настояването за "ярки политическти лица от ПП вероятно ще доведе до напрежение... Нашата препоръка е да няма ярки политически фигури, а какво  ще бъде решението на ПП аз не мога да предпоставя".

По думите ѝ България "трябва обратно да се превърне в парламентарна република, в момента не е такава" и "стабилност може да дойде от хора, които са овластени от другите".

Тя каза още, че е "нелепо хората, които са избрани да бъдат карани да се карат помежду си, а хората които не са, в служебното правителство, да определят бъдещето на страната".

"Изправени сме пред една сериозна опасност - България да се управлява от хора, които не са (избрани) и това е заплаха за демокрацията", каза Сачева. "В момента имаме една задача - да спрем разпада на държавността, да има работещ парламент".

Тя добави, че Радев се опитва да управлява всички власти, включително и съдебната, например със законопроекта за промени в нея, предложен от служебното правителства. ГЕРБ-СДС няма да искат имунитета на никой народен представител от никоя парламентарна група, докато не бъде проведена цялостна съдебна реформа, заслужаваща политическо и обществено доверие, добави Сачева.

"Ние нямаме притеснения от искане на имунитет и от това, че някой може да бъде извикан на разпит", каза тя по повод предложението на Софийската градска прогуратура до главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Главният прокурор още не е поискал имунитетите нито на Бойко Борисов, нито на Делян Добрев", добави Сачева, като нарече вариантите за развитие на този сюжет "хипотетични ситуации".