"Апелативна прокуратура – Варна възобнови разследване... за пране на пари, образувано през месец януари 2022 година под надзора на Окръжна прокуратура – Шумен. По реда на служебния контрол работата по случая е била възобновена от прокурор от Апелативна прокуратура – Варна и с разрешение на заместник-главен прокурор разследването е възложено под надзора на Окръжна прокуратура – Варна."

Това пише в кратко и напълно безименно съобщение на сайта на прокуратурата.

Нещо повече - от дописки в местния печат става ясно, че делото вече веднъж е било иззето от София - ходило е дотам, и след като Окръжна прокуратура-Шумен веднъж го е прекратила - поради липса на престъпление, сега се възобновява и връща, обаче на Окръжна прокуратура-Варна.

За кого най-вероятно става въпрос?

Възобновеното дело е срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“. Това съобщава сайтът "За истината". Там Борисов е чест гост, а договор за стопанисване на стопанството Яхя има с бащата на Валентин Златев.

Делото срещу Яхя е образувано през февруари миналата година след полицейски акции и претърсвания в имоти на бившия горски шеф. Разследването обаче беше удължавано няколко пъти, а 5 месеца след започването му е изпратено в София по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

Ето какво още пише сайтът:

Разследването продължи в пълно мълчание, докато в началото на тази година не беше прекратено от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак от Окръжна прокуратура – Шумен.

От държавното обвинение категорично отказаха да съобщят тогава мотивите за спирането на делото срещу Яхя.

Сега производството срещу Бейзат Яхя е възобновено, нещо повече – то е иззето от шуменската прокуратура. С постановление на заместник-главен прокурор, делото е възложено на Окръжната прокуратура във Варна, която пък го е разпределила на първия прокурор, работил по случая – Виолета Радева. Миналата година Радева била командирована в Шумен и според отлично информирани източници, е свършила огромна работа при разследването срещу Яхя. Тя и малък екип разследващи са събрали над 30 тома документи, за които е била сезирана и главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

След като се разрови надълбоко, Радева изненадващо беше върната обратно във Варна, а делото беше иззето от нея, като беше предадено на Шостак от Окръжна прокуратура в Шумен.

Сега разследването отново е на дневен ред и отново е поверено на Виолета Радева, която е довела до успешен край няколко горещи случая.

Радева е била наблюдаващ прокурор и по едно от делата срещу Веселин Марешки – за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна, по което лидерът на „Воля“ дори беше осъден ефективно.