Точно три години след вдигнатия юмрук на Румен Радев срещу Иван Гешев и Бойко Борисов в подкрепа на протестиращото срещу тогавашната власт и главния прокурор множество, голяма част от същите хора се събраха днес пред президентството, за да протестират срещу самия Радев.

Поводът - вчерашното скандално поведение на президента, който при връчването на втория мандат за съставяне на правителство, "поръча" на мандатоносителя "Продължаваме промяната-Демократична България" да не го "оползотворява".

Към началния час на протеста - 18:30 ч., пред президентството вече се бяха събрали над хиляда души, обединени от лозунга:

“Радев е позор”.

Продължаваха да прииждат и още. Така само час по-късно на Ларгото имаше над 2000 души.

Сред хората се мяркаха и представители на "Продължаваме промяната" като Андрей Гюров, Явор Божанков, Андрей Цеков, Йордан Иванов, Васил Пандов. Както и депутати от "Демократична България" - Ивайло Мирчев, Мартин Димитров, Атанас Славов, Георги Ганев.

Около 19 ч. с отварянето на вратите на “Дондуков” 2 за смяна на почетния караул множеството стана по-шумно и започна да скандира:

“Импийчмънт”, “Тук не е Москва!” и “Оставка!”. 

В 19:15 ч. протестиращите блокираха движението по бул. "Дондуков" между президентството и бившия Партиен дом.

В 19:40 ч. изненадващо на протеста се появи и съпредседателят на ПП Кирил Петков, който бе посрещнат с аплодисменти.

Малко по-рано през деня той бе обявил, че прекъсва ангажиментите си в Братислава и се прибира в София.

Появи се и другият съпредседател на ПП - Асен Василев.

„Вярваме в истинското правосъдие, но то не трябва да е бухалка", заяви Петков пред журналисти по време на протеста.

Така той коментира искането на Софийска градска покуратура на имунитета на Бойко Борисов по делото, което е по-известно като „Барселонагейт“. Според СГП вече са събрани доказателства за извършено от Борисов престъпление – пране на пари.

„Истинският гарант на демокрацията са протестиращите. В България има гражданско общество, което като види атака към демокрацията, пълни площада. Това е истинската гаранция, че това което успяваме да променим, ще остане променено. Хората, които искат да върнат старите служби за сигурност, реално усещат, че губят историческото си време", каза още Петков.

По думите му реформите в службите за сигурност са неизбежни.

Според Асен Василев пък Европа се намира на кръстопът.

„Спуска се нова желязна завеса, която разделя Европа на две – свободна, демократична просперираща или Европа на бившия Съветски съюз. Националните предатели са тези, които искат да отклонят България от това да стои от правилната страна на тази желязна завеса", допълни той.

Около 20 ч. Петков и Василев си тръгнаха, а малко след тях множеството се отправи по обичайния протестен маршрут в посока "Орлов мост".

"България е парламентарна република и пълноправен член на ЕС и НАТО! Президентът отдавна е показал, че не работи в полза на българското общество и за българските интереси, а за руските такива. Неговите служебни правителства са най-продължителните в българската история след 90-та година, като същевременно прокарва руско влияние в страната и ни отделя от европейската общност. Няма да позволим да се превърнем в Беларус!" - е надсловът на протеста. "Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет" - допълват организаторите - група граждани.