Евгений Пригожин е започнал да извежда от Украйна най-опитните кадри на своята частна армия "Вагнер" и да ги премества в Судан. Това съобщава сайтът "Униан".

"В Судан "Вагнер" има договор със силите за бързо  реагиране и в тази страна е започнало набиране на наемници. В това число и от тези, които са участвали в боевете при Бахмут. Набират се не само наемници, но и въоръжение, за недостига на което Пригожин много пъти се е оплаквал", се казва в публикацията.

В Судан неотдавна избухна нова гражданска война. Според неофициални източници страната може да стане официална база на хората на Пригожин. Подразделението, което ще действа там, ще бъде наречено "Оркестърът" или "Музикантите", за да бъдат отделени от "Вагнер".

"А "Вагнер" ще остане с ненужните войници, които ще са нещо като пушечно месо в месомелачката в Украйна", се казва в публикацията.

"Вагнер" на Пригожин носи основната тежест на боевете в Бахмут, докато редовната армия действа извън града. В последните дни армията на Украйна проведе успешни действия в покрайнините на града, докато вагнеровци се задушават вътре в него. Военните в Украйна определят ситуацията като "мишеловка за Вагнеровци". Прогнозите са, че те скоро ще бъдат окончателни разбити.

По-късно днес ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговите сили са поели напълно контрола над Бахмут. После той добави, че неговите сили ще предадат на 25 май контрола върху града на редовната руска армия.

Украинската армия обаче отрече руската военна компания "Вагнер" да е превзела напълно Бахмут, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това не е вярно. Нашите части се сражават в Бахмут", заяви говорителят на източното командване на украинската армия Сергий Черевати.

А украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви, че ситуацията е критична в Бахмут, предаде Ройтерс. Тя заяви, че украинските сили продължават да защитават югозападната част на града.

"Тежки боеве има в Бахмут. Ситуацията е критична", заяви Миляр в Телеграм. "Засега нашите защитници контролират същите индустриални и инфраструктурни обекти в района и също и в частния сектор", добави тя.