В кратко и не съвсем конкретно съобщение днес от Инспектората към ВСС съобщават, че се самосезират за изявленията на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, съдържащи твърдения за поведение, накърняващо независимостта на прокурора и поведение, накърняващо престижа на съдебната власт. (и двете са тежки дисциплинарни нарушения, б.р.).

Това е целият текст:

"Инспекторатът към ВСС се самосезира от публикации в медиите във връзка с изявленията от последната седмица на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, съдържащи твърдения за поведение, накърняващо независимостта на прокурора и поведение, накърняващо престижа на съдебната власт. Случаят е разпределен на инспектор при спазване принципа на случайния подбор. Проверката ще приключи в най-кратки срокове."

Съобщението на органа, който фактически е почти всевластен да решава за кариерите в съдбната система идва точно на петия ден след изявите от 15 май.

Тогава главният прокурор даде брифинг срещу Борислав Сарафов, после изявление направи Ясен Тодоров - верен на главния, а накрая на дена - и Сарафов. Последният обвини Гешев най-малко в търговия с влияние, натиск върху обвинители, нарушаване члена на конститяцията, който забранява лица да бъдат записвани без тяхно знание и пр.

Начело на Инспектората е Теодора Точкова, избрана през април 2015 г. - мандатът й, който би трябвало да е 5-годишен, вече отдавна надмина 7-годишния на който и да е от тримата големи.

А - ако може да се каже на шега - върви към този на конституционните съдии.

Друг детайл е, че по време на разразилия се в четвъртък диспут в Пленума на ВСС за сигнала на Борислав Сарафов срещу Гешев, кадровиците обсъждаха дали изобщо някой от "тримата големи" - председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор, подлежи на обикновна дисциплинарна процедура като другите магистрати.

На такава обаче със сигурност подлежи директорът на НСлС.