Не само България - целият ни регион ще спечели, ако процесите на демократизация в Република Северна Македония станат необратими. Това посочи президентът Румен Радев по време на церемонията, на която държавният глава връчи български документи за самоличност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов.

„И ако никой не преследва, малтретира, съди и стреля по някого само защото е българин“, добави Радев, цитиран от БТА.

Вписването на българите в Конституцията на РСМ - наравно с другите народи и практическото гарантиране на тяхното равноправие, е неотменимо изискване на ЕС и задължително условие за начало на преговорите за членство, припомни той отново. 

Българската държава стои зад своите граждани и ще защитава техния живот, достойнство и права с всичките си институции, заяви Радев. Според него това е дълг на всяка цивилизована държавата, както и дълг на РСМ, която твърди, че „членството в ЕС е реална цел“.

Президентът посочи, че за него е привилегия да удостои с български документи за самоличност Георгиевски и Шаторов – „чиято родолюбива дейност и смелост напомниха на цяла България, че железният светилник на българското родолюбие никога не е угасвал в съседна Република Северна Македония и че хилядолетната българска култура и историческото ни наследство в Македония са незаличими и ще продължават да будят умовете и сърцата на българите“.

„Вярвам, че като граждани на ЕС ще продължавате да отстоявате каузата за защита на човешките права и принципите на демокрацията, върху които се гради съвременна обединена Европа“, каза Радев на двамата с нови български паспорти.