През последните пет години Русия е загубила 50 000 научни изследователи.

Това обяви Валентин Пармон, вицепредседател на Руската академия на науките (РАН).

"Никоя друга страна не е губила толкова много служители в научната сфера", каза Пармон, цитиран от "Интерфакс". "Сега, когато всички говорят за технологичен суверенитет, бъдещето зависи от наукоемките технологии. Въпросът е, че Русия като държава е изпуснала тези, които могат да го постигнат".

За да се достигне равнището на технологично напредналите страни и да се привлекат способни хора в науката, е необходимо многократно увеличаване на финансирането на научните изследвания, смята Пармон. В материала на "Интерфакс", посветен на речта на специалиста, не се споменава за напускането на учени от страната след началото на руската инвазия в Украйна, съобщи руската версия на "Свободна Европа".

От началото на войната стотици хиляди руснаци избягаха от Русия. Според оценки на организацията с нестопанска цел OK Russians около 300 000 души са напуснали Русия преди есенната мобилизация. Същият брой хора, според независимия демограф Алексей Ракша, вероятно са напуснали след нея.

Социологът Маргарита Завадская, която заедно с OK Russians е изследвала мигрантските потоци през 2022 г., смята, че 12% от напусналите през пролетта и лятото на миналата година са учени. 

Във вторник тази седмица стана известно, че друг учен, основателят на лабораторията "Аерогазова динамика на високи скорости" към Института по теоретична и приложна механика на Сибирския клон на РАН, Валерий Звегинцев, е бил задържан на 7 април по обвинение за държавна измяна. В отворено писмо от института, в който е работил Звегинцев, се отбелязва, че през последната година още двама учени "аеродинамици" са били арестувани заради същото обвинение. Това са Анатолий Маслов и Александър Шиплюк.

В писмото се подчертава, че всички задържани са известни със своите "блестящи научни резултати", посветили са живота си в служба на руската наука и "винаги са оставали верни на интересите на страната". Подчертава се също, че те не са способни да извършат престъпленията, за които са обвинявани.

От началото на 2023 г. в Русия са образувани най-малко 21 наказателни дела за държавна измяна - пет пъти повече от същия период на миналата година. За цялата 2022 г. са образувани 22 наказателни дела за държавна измяна.