Има вариант Европейската комисия да остане без български представител до изборите за Европейски парламент през 2024 г, пише „Политико“.

Мария Габриел подаде завчера оставка, след като бе номинирана за министър-председател на България.

„Пилитико“ припомня, че на последните европейски избори през 2019 г. комисарите Андрус Ансип от Естония и Корина Крецу от Румъния бяха избрани за евродепутати. Тогава ЕК предложи постовете им да останат временно вакантни, а страните членки се съгласиха. Все пак преди пет години тази ситуация продължи само няколко седмици.

Сега България предстои да номинира нов еврокомисар. Всеки кандидат обаче първо трябва да бъде одобрен от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. След това предстои изслушване в Европейския парламент, където депутатите често "въртят на шиш".

Следващите европейски избори се очакват през юни 2024 г. и доста хора в Брюксел се чудят дали си струва главоболието празното място да бъде запълнено дотогава, изтъква „Политико“.

Освен това и България може да реши да не номинира нов комисар. Тази възможност изниква след новините, че Мария Габриел може да не успее да състави правителство.  Може обаче и изборът на наследник да се окаже в ръцете на други партии извън ГЕРБ.

А и номинирането на български еврокомисар трябва да стане при наличието на правителство в София. Ако такова не бъде формирано, отговорността пада върху президента Румен Радев, който е подкрепян от БСП.

Същевременно в Брюксел продължават да се ширят слуховете, че наследник на Мария Габриел може да бъде Ева Майдел, допълва изданието. Тя има добра репутацията сред европейските кръгове. Освен това е и жена, а Урсула фон дер Лайен превърна равноправието между половете в крайъгълен камък на управлението си.