Борбите  на върха на прократурата - очаквано се пренесоха на терена на ВСС.

И докато оставката на главния прокурор е тема за Пленума, то засега се очертава битка в Прокурорската колегия. Тя има редовно заседание утре.

Във вторник следобед от ПК на ВСС излязоха с кратко съобщение, че и Иван Гешев предлага стартирането на дисциплинарно производство за Борислав Сарафов.

"... Днес на 16.05.2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет има депозирано предложение от Иван Гешев – главен прокурор на Република България за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването."

Официално, мотиви засега не се съобщават.

Гешев обаче призова за оставка на заместник главния прокурор по разследването (и директор на НСлС) още при прословутия си брифинг в понеделник предиобед - след дълго мълчание и след пътуване до САЩ.

Сарафов отговори още същия следобед, че няма намерение да подава оставка от поста доброволно - и на свой ред изнесе нелицеприятни данни за шефа си.

Мандатът на Сарафов иначе е току-що наченат - той започна в първите дни на ноември 2022 г. Т. е. - единственият ход да бъде прекратен предсрочно е дисциплинарна процедура.

Както е известно, самият Сарафов вече депозира сигнали срещу Гешев в Софийската градска прокуратура, както и във ВСС.

Преди това обаче даде на Прокурорската колегия и заместника си - сложен там от Гешев - Ясен Тодоров.

В своите мотиви директорът на НСлС изтъкваше, че Тодоров имал собствена медийна политика - най-вече по повод т. нар. атентат срещу Гешев и говорил неща, които не са мнение на службата и не са съгласувани с "шефа".

Скандалът стана много видим, след като бяха изнесени най-малкото данните, че:

- Сарафов на практика е изказвал заблуди, като описваше, че Гешев бил с децата си, както и за мащабите на взрива.

- както и че Гешев е манипулирал него и обществеността

- че главният прокурор лично е звънял да отиде на мястото на огледа и да извършва действия по раследването на мистериозен "израелски експерт".

Въпрос е какво ще реши Прокурорската колегия на Съвета, която доскоро гласуваше безропотно каквото каже главният. Преди дни обаче по-голямата ѝ част - шестима, внесе сигнал срещу Гешев и активираха процедурата по "импийчмънт".

Засега и точката на Сарафов срещу Ясен Тодоров, и тази на Гешев срещу Сарафов не са отразени в утрешния редовен дневен ред. Това обаче не пречи да бъдат внесени като извънредни.