Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

КАТ КАТ ли е, или селска даскалица? И какво означава да ни пише забележки „в бележника“, след като има измислена мега рестриктивна система от фишове, актове, стационарни и мобилни камери, жив пътен контрол, съдебна отговорност за по-тежките нарушения. Че и „гратисни“ периоди, в които всяка година кампанийно само се предупреждава да си включваме фаровете, да си сменим гумите и т.н.

По принцип от министър на МВР в социалистическо правителство очакваш по-скоро да върне карнетките, синия и червения бензин или доброволните отряди на трудещите се. А Йовчев – какво? Забележки. И каква точно юридическа тежест ще имат те?

Дали историята е обикновена невинна смехория, или тихо и полека държавните служители пак се впрягат да събират масив данни, полезен най-вече на застрахователите. Които да имат жизнено важния за тях ясен поглед кой що за стока е зад волана, когато определят полицата му? Както е например при катастрофите, където изписваното "половин кофа мастило" от всеки полицай върши работа най-вече на застрахователните фирми. 

Иначе системата може да се внедри и в другите правоохранителни органи. Съдът да ти пише в бележника, вместо да те праща в затвора. „Наглите“ - за отвличания - 6! Пешо Сумиста – за организирана престъпна група – 2! Костинбродският Йоско – по укриване и изчезване - двойка, по замитане на следи около Иван Може – 6! Сливенският Йоско – по шофиране с убийство - 2, по поръчителство на убийство – 6! И така, докато Европа ни извика на поредната родителска среща...

Ключови думи

Коментари

Вяра

Не е точно така! Според Закона за административните нарушения и наказания, наказващият орган има право да дава и задължителни предписания, с конкретен срок за изпълнението им. Ако предписанието не бъде изпълнено, следва санкция както за самото нарушение, така и за неизпълнение на предписание. Само че за нарушения на ЗДвП, това е трудно приложимо, освен за просрочен ГТП, вноска по застраховка "гражданска отговорност", или за дребна техническа неизправност, която не създава риск за движението. Май ще сътворят пак поредната неработеща норма, което е по-лошо от липсваща такава.

Ziezi

Логиката на предписанията е да отстраниш нарушението, преди да те глобят. Например, инспекцията по труда да ти даде предписание да връчиш срещу подпис на работниците всички длъжностни характеристики в срок до една седмица. То е по съществуваща преписка и при спазване няма глоба. Това, което Йовчев предлага е нарушението да бъде записвано, въпреки че няма глоба и да бъде вземано предвид при налагане на последващи наказания. Това ми се струва нередно, а и откровено глупаво.

s.milanov

Само да споделя радостта си, породена от коментарите Ви, че ни четат интелигентни, мислещи и информирани хора :)Което е и голямата цел на този сайт и предстоящото да излезе списание. Благодаря Ви :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.