"Това, което чухме вчера, е просто потвърждение на това, което казват някои от нас от години – чухме как се използва определено дело – изведнъж споменато в определен контекст.

Друг казва, че (спрямо) това дело имало опити да се прекрати – това са откровени потвърждения на това, което ние твърдим – че има дела, които се използват по политически причини."

Така правосъдният министър Крум Зарков обобщи тази сутрин пред Нова тв случилото се вчера. Той поясни - главният прокурор и заместникът му се обвиняват взаимно в углавни престъпления. И попита: а имаме ли механизъм да разбрем кой е прав, визирайки несъстоялия се закон за разследване над главния прокурор, който среща яростна съпротива или просто шиканиране сред парламентарните мнозинства от година. 

На въпрос - за какви престъпления вижда данни, той изреди:

"Най-малкото злоупотреба с влияние, нерегламентирана намеса в дела, заплахи. Г-н Сарафов каза, че се страхува за живота си - какво повече?!"

По повод на отчайващото състояние на прокуратурата и използването ѝ за политически репресии, той специално подчерта:

"И това не е отсега, не е и от Иван Гешев дори! Виждаме, че решенията се взимат чрез есемеси, чатове, снимки." 

Освен че стана ясно, че вече е осигурил охрана на Борислав Сарафов, Зарков призна, че властта му не е много - тя се простира дотам, че е питал за много нарушения Инспектората, който обаче е „още един конституционен орган с изтекъл мандат, който не е направил нищо“.

На въпрос - кой тогава може да предприеме нещо, той напомни, че "единственият конституционен арбитър е ВСС".

Правосъдният министър призова членовете на ВСС да не се крият:

„Има начин да се излезе от ситуацията и той не е ексцентричен – всеки да си свърши работата”.

Според него във Висшия съдебен съвет ще се намери развръзка на този казус и „те не могат и не бива да се крият”.

Въпреки това, неговият състав трябва да бъде подменен час по-скоро и той трябва да почне да действа по стандартите, които са заложени, призова правосъдният министър.

Зарков говори, че по най-бързия начин парламентът трябва да задейства законовите промени, които са внесени. И че те са не само за разследване на главния прокурор, а има важни неща и по отношение на ВСС:

"Нима има по-голямо потвърждение от случилото се, че не е редно парламентарната квота да избира действащи прокурори", попита риторично.

(Клуб Z напомня, че същите прокурори в съответната им колегия първо избраха самия Гешев, после го следваха и изпълняваха каквото каже безпрекословно, а след думите на Мария Габриел от ГЕРБ, че трябва да бъде сменен, преживяха катарзис и го предложиха за импийчмънт, б.р.).

Зарков заяви още:

"И сега всички тези, които ми обясняваха на мен, че това са глупости, че всичко е наред, че всеки може да разследва, че няма никакви проблеми, че това е просто една политическа дъвка, се надявам, ще ревизират позиците си."

Той е категоричен, че дори някой народен представител да се е съмнявал – сега вече може да разбере, че от такъв механизъм има нужда.

Той описа и как би се действало в тази ситуация, ако имаше законът за контрол върху главния прокурор: сезира се Наказателната колегия на ВКС, която определя един магистрат - върховен съдия или такъв с ранг на върховен съдия. Той ще стане адхок прокурор и ще може да разследва това нещо, "без съмнение, че преди или след разследването е бил под влияние на тези, които ще разследва".

Ако прецени, че има данни за обвинение, се избира още един, който да го наблюдава.

Той трябваше и да отговори на въпрос - би ли дал профил кой според него е подходящ да е главен прокурор. Зарков каза, че може да каже кой НЕ трябва да е. 

"Нито един от тях. Нито Гешев, нито Борислав Сарафов според мен не бива да изпълняват функцията, да бъдат назначавани за главен прокурор.“

Защото, посочи Зарков, Борислав Сарафов, като изнася нелицеприятни данни, трябва да декларира, че не иска той да става главен прокурор (между другото той вече беше кандидат - срещу Сотир Цацаров през 2012 г., бел. ред на Клуб Z).

Според Зарков най-важното е, че станалото показва „колко дълбоко – не в задкулисието, а в подземието се навлезли някои институции“.

„Пазителите на съдебното статукво вчера стигнаха един лимит – всичко, всичко в което ние се съмнявахме и критикувахме, бе изречено отвътре – от най-високо ниво на самата система.“

Той обаче настоя да подчертае, че няма предвид близо 2000 магистрати – прокурори и следователи, които честно и съвестно изпълняват задълженията си.

Според Зарков най-страшното сега би било нищо да не се случи:

„Пореден скандал, „бомба“, няколко есемеса и „продължаваме напред“.

И макар да окачестви станалото като шанс за промяна - да се обединят политиците, за да се скъса с този порочен кръг, бе му зададен и въпрос: ами какво ще стане, ако се обединят за обратното - да се запази системата. Виктор Николаев, визирайки казаното вчера от Гешев - че го заплашили, че "някой ще натисна ENTER", попита министъра - какво ще стане, ако някой натисна DELETE.

"Искам да кажа на сценаристите на такъв вид развитие, че това само ще отложи нещата и те ще се взривят скоро. Или отвътре, или отвън", обяви Зарков.

Но с усмивка призна, че не знае "кой стои зад клавиатурата".