Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба и един от участниците в скандала около главния прокурор Иван Гешев, обяви, че е получавал заплахи, а от вчера и дрон обикалял около ваканционно жилище на семейството му - "един дрон обикаля и влиза в терасата ми". Това той каза пред БНТ във вторник, докато коментираше искането на своя шеф Борислав Сарафов за охрана, защото се чувствал застрашен от Гешев. Самият Тодоров, чиято оставка иска пък Сарафов, заяви, че получавал много заплахи, но не го е страх.

"Когато си главен прокурор, директор на националното следствие, заместник-директор не може да се дършиш като ощипана госпожица, да искаш охрана.

Аз какви заплахи съм имал. Сега само ще кажа, че един дрон обикаля напоследък около ваканционното жилище на семейството ми. 

Аз съм на 55 години, ако се страхувам от нещо, трябва да напусна този пост. Искам да съм прав, има моменти, в които трябва да проявиш характер.

Мен не ме е страх да бъда сред хората", обяви той.

Според него "до изявлението на Сарафов пред БТА (в което зам. главният прокурор на практика обвини Гешев, че се меси в разследването за взрива - бел. ред) единствената стабилна власт беше съдебната власт".

"На 5 май се разделихме като екип и приятели. Бил съм изключително лоялен към директора на следствието. За мен е голямата загадка кой стои зад Сарафов.

Кой му дърпа конците? Кой му пише изявленията? Идвам ли при вас с написани речи, някой път да сте видели това от мен? Няма и да видите", продължи Тодоров.

Освен че Сарафов се държал като ощипана госпожица с искането за охрана, заместникът му имаше коментар и на изявлението на шефа на следствието от вчера.

"Вие видяхте ли вчера брифинга на г-н Сарафов? Приканвам някой криминален психолог да коментира това поведение", каза той.

Според него всички ние сме грешници, а той беше заместник главен прокурор при двама главни прокурори, нападна Тодоров.

За искането на ПП-ДБ за изслушване в парламента на Гешев, Сарафов и на негово, зам.-шефът на следствието поиска само то да стане при закрити врата.

"Бих отишъл с най-голямо удоволствие на изслушване в парламента, но само при положение, че това стане при закрити врата и без телефони, които записват", каза зам.-директорът на НСлС.

Ясен Тодоров обяви, че не знае за производства срещу Бойко Борисов, но коментира, че има такива срещу други народни представители.

За присъствието на израелския експерт на мястото на взрива срещу колата на Гешев той каза:

"Израелският специалист, който беше на местопроизшестието за кратко време, изложи становището си и аз му имам доверие. Пред вас казвам, че ако експертизата установи друго, ще си подам оставката. Според становището на този човек е използван някакъв вид взрив за военни цели, изстрелва осколки с голяма скорост и голям поразяващ ефект".

Тодоров потвърди, че той е завел израелския специалист до мястото на взрива и подчерта, че експертът сам е предложил съдействие.

Показа и съобщението, което Борислав Сарафов е изпратил до колегите си в деня на инцидента. От него става ясно, че чуждестранният експерт е ръководител на антитерористичното звено на Израел.