Американският президент Барак Обама пристигна днес на визита в Индия, предаде Нюзру.

Тя е безпрецедентна по две причини. За първи път президент на САЩ прави две официални посещения в Индия, докато е на власт. На второ място, тази визита има за цел Индия да измести Русия като партньор на Съединените щати в сътрудничеството в ядрената енергетика и военната промишленост.

Вашингтон и Делхи съгласуваха условията за реализирането на сключеното още през 2008 г. споразумение за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика за мирни цели. То трябва да позволи на САЩ да строят АЕЦ в Индия. Очаква се Обама да се съгласи на отстъпки по един от спорните моменти. Досега САЩ настояваха за пълен контрол върху доставянето в Индия ядрено гориво. Домакините от своя страна предпочитат да бъдат изготвени годишни отчети.

Визитата на Обама в Индия очевидно е толкова важна, че премиерът Нарендра Моди дойде да го посрещне лично на летището, отбелязват наблюдатели. Според местния протоколв министър-председателят на страната чака гостите от чужбина в президентския дворец. Човекът с реална власт в Индия е именно премиерът, а функциите на държавния глава са церемониални.

Обама съкращава посещението си в Индия с един ден и няма да посети мавзолея "Тадж Махал", който заедно с района около него бе специално изчистен за госта и съпругата му Мишел Обама.

На 27 януари Обама ще отлети за Саудитска Арабия. Той ще изрази съболезнования за смъртта на крал Абдула, починал на 23 януари, както и ще се срещне с новия монарх на страната крал Салман.