Президентът Румен Радев връчи на кандидата на първата партия мандатоносител - ГЕРБ - Мария Габриел, мандата за съставяне на правителство. С очакването, че следващия понеделник тя ще го върне изпълнен.

Това стана на кратка церемония на "Дондуков" 2, малко след месец от конституирането на 49-ото Народно събрание.

Габриел се обърна към Радев с благодарност, че бил "гарант за спазване на конститууцията". Обърна се и към вицепрезидентката Илияна Йотова, бивш евродепутат с думите, че в последните дни мислела за нея, защото когато се ангажираш с вътрешната политика е важно да се спазват и европейските ценности.

"Искам да ви уверя, че ще направя всико възможно да има експертно правителство", посочи Габриел, която и днес проведе срещи с БСП, ДПС и "Има такъв народ", а миналата седмица и с обединението "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Искрено вярвам, че подкрепата която ще търся, ще излъчи послание,ч е можем да се обединим", посочи още тя.

И допълни, че в поредицата от срещи формациите в НС са се обединили около общи приоритети, а седмицата, която предстои (по конституция тя има 7-дневен срок да върне папката празна или пълна - т.е. неизпълнен мандат или с проектосъстав на кабинет) ще бъде използвана, за да "бъдат очертани в много повече детайли".

"Ще разчитам на широка подкрепа по тези приоритети", даде заявка Габриел.

"Днес е международния Ден на семейството и много искам да излъчим послание, че всички обединени сме способни да направим най-доброто за нашия общ дом България", посочи в заключение.

А Радев бе лаконичен, но ясен: 

"Осъзнавам, че ви очакват много препятствия. Ще ви чакам с изпълнен мандат в понеделник".

Очаквайте подробности.