"Барселона" спечели титлата на Испания за първи път от 2019 г. и за общо 27-и в историята. Четири кръга преди края тимът на Шави Ернандес победи градския си съперник "Еспаньол" с 4:2 и разликата от 14 точки през втория "Реал" (Мадрид) се запази.

След края на мача фенове на домакините от "Еспаньол" нахлуха на терена. Футболистите на Барса се бяха събрали в центъра на терена и ликуваха, но трябваше да напуснат на бегом игрището, докато стюардите се опитваха да озаптят нахлулите запалянковци.

Някои от охранителите влязоха в конфронтация с феновете, но бяха изблъскани към тунела към съблекалните и се наложи намесата на полицията, за да предотврати влизането на хулиганите, които хвърляха столове и други предмети.

Старши треньорът на "Барселона" Шави Ернандес опита да прибере играчите си още преди нахлуването на феновете.

„Това бе момент на еуфория, но ние не сме на нашия стадион и в едни момент сметнах, че бе по-уважително, ако се приберем в съблекалнята“, обясни специалистът.

В същото време по улиците на Барселона излязоха хиляди, за да празнуват и фиестата продължи до малките часове.

Каталунците ще трябва да почакат до домакинството си на "Реал Сосиедад" в събота, когато ще отпразнуват успеха със своите привърженици, а вечерта със сигурност ще бъде емоционална за напускащия клуба капитан на отбора Серхио Бускетс.

За него титлата е девета и общо 32-и трофей в кариерата му.

„Много съм щастлив. Мисля, че изиграхме изключителен сезон и днес потвърдихме спечелването на титлата с чудесна победа. "Еспаньол" е добър отбор. Горд съм с представянето ни през сезона“, каза Бускетс пред Movistar Plus.

Отборът на Еспаньол допусна втора поредна загуба и остава сериозно застрашен от изпадане, като към момента е предпоследен с 31 точки.

Роберт Левандовски се разписа на два пъти за "Барселона", като първо бе точен за 1:0 в 11-ата минута, а в 40-ата направи резултата 3:0. Преди това Алехандро Балде също реализира във вратата на домакините в 20-ата мин.

Гостите продължиха да превъзхождат противника и през второто полувреме, а Жюл Кунде отбеляза четвъртото попадение за каталунците в 53-тата минута. До края на мача футболистите на "Еспаньол" върнаха два гола, дело на Хави Пуадо в 73-ата минута и на Хоселу във втората минута на добавеното време.

По-късно Еспаньол се извини за инцидентите след мача.

„Винаги трябва да осъждаме насилието във всички аспекти на живота. Направихме всичко възможно, за да предотвратим случилото се“, каза треньорът на домакините Луис Гарсия.

Пред журналисти пък президентът на Барса Жоан Лапорта за първи път заяви открито, че клубът работи за връщането на Лео Меси. Ще направим всичко възможно, рече той, добавяйки, че на "Кам Ноу" се действа по план, с който "блаугранас" да влязат във финансовия феърплей на Ла Лига.