Утре сутринта смятам да предложа разговорите да продължат за съставянето на експертно правителство, със срок от една година, на основа на приоритети. Това оповести номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел на брифинг в централата на партията днес. 

"Ще предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно, за една година, на основите на приоритети, работещо правителство. Имаме теми, по които взеха отношение парламентарните групи".

Срокът от една година е "реалистичен", по думите на Габриел. Тя припомни, че до края на годината трябва да бъдат приети два бюджета.

"Има нужда да бъде изградено доверие между партньорите. Това отново става с конкретни мерки, ясни ангажименти, наблягам и на думата отговорност - да говориш публично това, което говориш и в лични разговори, за да може да се случи".

Тя посочи още, че диалог между парламентарно представените партии има. Според нея сега трябва да се покаже амбиция, за да има България работещо правителство. 

"Успяхме ли с всички групи да идентифицираме общи приоритети? Отговорът е "Да". Въпросът е в какъв формат. Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции. Положих всичко с ясна цел и идея по време на срещите ми с останалите парламентарни групи. Приоритетът е България. (...) За всички е ясно, че следващата стъпка - разговори за съставяне на правителство ще бъде във формат, който изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно, с ясни приоритети", обясни Габриел.

Кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС обяви, че утре ще покани групата на БСП, защото със социалистите имат най-големи различия.

Габриел смята да покани всички партии, с изключение на "Възраждане", защото националистическата партия имала различни приоритети.

"Не ние бързаме, а Конституцията на България ни казва, че имаме срокове, които, ако искаме да водят до добър резултат за хората, трябва да бъдат изпълнени вече с публично и ясно заявяване на ангажименти и отговорности", посочи още тя.

В брифинга взе участие и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че според него във всички партии има представители, които подкрепят искането на Габриел за освобождаването на главния прокурор, както и такива, които са против. 

"За правителство говори само Мария Габриел. Ние сме тук, само за да знаят другите лидери, че ще разчита на 69 депутати за тези политики. И ако прави компромиси, тя ще ги прецени дали да ги прави. Разговорите с БСП, ДПС и ИТН ще са пред вас, на първия ред, с лидерите. Няма да са задкулисни. И какъв вариант и план ще избере кандидатът ни за министър-председател, тя ще избере".

Борисов обяви, че до утре ГЕРБ трябва да знае дали ПП-ДБ ще подкрепи правителството.

"Какво получихме? Някакви шикалкавения всеки ден. То не бяха пътувания измислени, то "Айде довечера", "Айде във вторник вечер". Днес е неделя, ние работим. Ако ви е важно да направите правителство, ще си съберете органите и ще ни кажете. Ние до утре трябва да знаем. 

Има ли някой от вас, който да счита че тези две години служебни правителства са успешни за България, ако има такъв да си вдигне ръката, няма такъв. На 10 юни държавата няма да може да плаща и пенсии, ако няма бюджет. Утре госпожа Нинова, господин Карадайъ и господин Трифонов трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме госпожа Габриел. Няма коалиции. Няма да им дадем да ни привързват към тях, с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор - с БСП и с ИТН. Тук ще търсим отговорността на всички", подчерта Борисов. 

Според лидера на ГЕРБ Кирил Петков и Асен Василев са "натиснали подло Мария Габриел за Пловдивския панаир" и посочи, че ще предложи там единствено да може да се строи, ако бъде отдадено безвъзмездно право на строеж на пловдивска опера или на православна катедрала.

"Ще предложим - дали Общинският съвет в Пловдив, дали с Комисията за паметниците на културата, изрично, ако трябва, закон да се приеме. Така да бъде записано, ако искат и нищо да не бъде записано, но къщичка за птички да не може да се построи на територията на Пловдивския панаир. И да ми дадат вариант как тази дупка, този „цирей“ в морската ни столица да не стои в този му вид".