Започва седмицата, която Бойко Борисов и Мария Габриел имат, за да сглобят правителство.

До петък се очертаваше кабинет, подкрепен от ДПС, БСП и евентуално ИТН, като все още не се знаеха условията, които трите подкрепящи партии биха поставили пред ГЕРБ и кандидат-премиерката Габриел. Но в събота най-неочаквано един от лидерите на ПП - Кирил Петков, подметна, че Габриел му е направила много добро впечатление и че ПП-ДБ ще обсъди дали няма друг вариант, освен да даде държавата на нова тройна коалиция.

Думите му веднага дадоха почва за няколко версии, обсъждани в партийните централи и извън тях.

Първата е, че от "Продължаваме промяната", виждайки, че вторият мандат им се изплъзва, са решили да подкрепят правителство на Мария Габриел, вкарвайки свои политически фигури. Оправданието би било, че в противен случай "подаряват държавата" на коалиция, в която участват ДПС, БСП и ИТН. Според наши източници, особено важно за ПП е Асен Василев да стане финансов министър, дори вицепремиер. При допитване до различни лица от ГЕРБ стана ясно, че биха приели такъв вариант, и не само защото Борисов заяви публично, че "е най-големият приятел на Асен Василев", но и защото това би осъществило напълно тяхната цел - коалиция между двете първи политически сили.

ДБ обаче, по-малкият партньор в коалицията, е на съвършено различно мнение. Независимо от слуховете, че Христо Иванов бил "за" кабинет с ГЕРБ, от "Да, България" искат точно обратното - експертен кабинет, нещо като "служебно правителство на парламента". Хората на Иванов са твърдо против подкрепа на мандата на ГЕРБ и влизане на политически фигури в евентуално правителство.

"Нито Бойко, нито Асен, нито Кирил... Малоумно е да сложиш в кабинета фигури, които яростно са се съпротивлявали срещу ГЕРБ, а сега ще търсят подкрепата им. Комично е. Точно затова ние в "Да, България" не номинирахме министри", заяви човек от партията.

Другата версия за неочакваното изявление на Кирил Петков е, че от "Продължаваме промяната" са решили да провалят кабинета на ГЕРБ "със заблуда".

Звучи доста интригантски - втората политическа сила да подаде сигнал, че е готова да направи коалиция, да започне преговори и да ги протака през седмицата. ГЕРБ, обнадеждени от такова развитие, да пренебрегнат сегашните си потенциални партньори - ДПС, БСП и ИТН. Към края на седмицата ПП рязко да се оттегли, а Движението, социалистите и хората на Трифонов вече да са достатъчно обидени и да откажат подкрепа. На въпрос към човек от партията защо Петков е направил това изявление, отговорът беше:

"Нарочно."

Тази версия обаче издиша - Борисов е опитен играч и не би заложил само на една карта, колкото и привлекателна да изглежда тя. Дори при наличие на преговори с коалицията ПП-ДБ, в папката на Мария Габриел вероятно ще има списъци на две възможни правителства.