Депутатката от руската Дума Ирина Яровая предлага да се въведе наказателна отговорност за проява на русофобия. Това съобщава руската версия на "Свободна Европа".

Изявлението си тя направи на юридически форум в Петербург.

"Ние сме длъжни в нашето законодателство да дадем точно определение на русофобията като човеконенавистна идеология и да въведем самостоятелна наказателна отоворност за русофобия", заяви Яровая.

Заместник-министърът на правосъдието на Русия Андрей Логинов подкрепи предложението на депутатката. Той смята, че в руското законодателство трябва да се въведе понятие "русофобия" и да се установи отговорност за "русофобска дейност".

Татяна Москалкова, която отговоря за правата на човека в Русия, заяви, че през миналата година проявите на русофобия са се увеличили пет пъти. И отбеляза, че според нея русофобията е отделен състав на престъпление - независимо от това, че субектите на това престъпление по правило ще са чуждестранни граждани, живеещи на други територии.

В края на февруари аналогични предложения направи шефът на президентския съвет по развитието на гражданското общество и правата на човека Валерий Фадеев. Според него в бъдеще по такъв законодателен текст следва да бъдат наказвани хора, живеещи в други страни.